Skip to content

Egy medence éves fenntartási költsége – Így spórolhatsz idén

Egy medence számos előnnyel jár: remek hely a család szórakozásához, kikapcsolódáshoz, sportoláshoz, vagy akár baráti összejövetelekhez is. Azonban egy medence építése és fenntartása nem olcsó mulatság. Ebben a cikkben áttekintjük egy medence éves fenntartási költségeit, és megosztunk néhány tippet arra, hogy hogyan takarékoskodhatsz az idén.

Mik egy épített medence fenntartási költségei?

Amikor vásárlóink medencét szeretnének építtetni, a fenntartási költségek szinte mindig első helyen szerepelnek, mint fontos tényező, amíg mérlegelnek. A víz, a kiegészítő termékek és az áram további költségeket jelentenek, amelyeket a projekt megvalósítása előtt szeretnének pontosan tudni.

Nézzük most át a legfontosabb tényezőket:

Víz

Az első kiadási tétel, amelyet figyelembe kell venni, az a medencéhez szükséges víz. A medence kezdeti feltöltése jár a legnagyobb kiadással. Ha egy átlagos méretű, 40 m3-es földbe épített medencét vesszük alapul, akkor a víz átlagos m3 -enkénti árától függően a feltöltés ára általában 38.000 Ft körül mozog.

Vízcsere

Ha hosszútávon nézzük a fenntartási költségeket, a vízcserét is érdemes figyelembe venni, mert ez is befolyásolja a költségvetést. Azonban a környezetvédelmi szempontok miatt az emberek egyre inkább figyelnek arra, hogy csökkentsék a vízfogyasztást.

A Desjoyaux medencékből kiindulva mondhatjuk, hogy a medencék tisztításánál, karbantartásánál is találhatóak már környezetkímélő megoldások. Nálunk például a szűrőközegek mosása – még akkor is, ha a szezonban hetente történik – nagyon kevés vizet használ fel.

Egy jól karbantartott, vízpárolgás elleni védelemmel felszerelt medencénél évente csak kb. 18-20 m3 víz elhasználásáról beszélhetünk. A fő vízfogyasztó egyébként is az úszás, és az azzal kilubickolt víz, ami egy 4 fős család esetében évente átlagosan kb. 150 m3 vizet jelent. Ez a teljes éves vízköltségvetés mindössze 1/10-e.

Kiegészítő, karbantartáshoz szükséges termékek

Természetesen a vízkezeléshez használt karbantartó termékek költségét sem lehet elhanyagolni, ha teljes képet akarunk kapni a várható kiadásokról. A leggyakrabban használt kezelés a klórozás. Azonban ma már számos más lehetőség van a víz kezelésére, mint például az automatizált vízkezelő rendszerek.

A klórt a medencetulajdonosok 80%-a választja, mivel elég kényelmes és gazdaságos megoldás. Időnként egy klórtablettát kell csak a vízszűrőbe helyezni, ami így képes kezelni a vizet és biztosítani, hogy 1 és 1,5 ppm vagy mg/l közötti legyen a klórszint. A rendszeresen ellenőrzött és korrigált vízparaméterek nagyon fontosak, amikor a vízhez klórtablettát használunk. A klóros kezelés továbbra is nagyon megfizethető. Ha pedig kiegészíted a pH-érték előtti vízkő-ellenes kezeléssel és pH+ vagy pH- korrekcióval, akkor évente csak kb. 45. 000 Ft-ra lesz szükséged.

Az automatikus vízkezelésekhez szükséges berendezések kezdeti beruházási költsége magas lehet, de a karbantartási költség később rendkívül alacsony lesz. A sólebontó berendezés például átalakítja a medencében a kezdeti feltöltéskor jelenlévő sót, és így állítja elő a víz kémiai kezeléséhez szükséges klórt. A megfelelő működéshez a víz sókoncentrációjának 4 g/liternek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy egy 40 m3-es medence esetében kb. hat, 25kg-os zsáknyi só elegendő a klórozó működéséhez.
A Desjoyaux medencék egyetlen egyéb fogyóeszköze a szűrőzsák. Ha tudjuk, hogy egy szűrőzsák élettartama 3 év, az éves költség összesen csak 6-7000 Ft lesz.

Áram

A medence karbantartásához szükséges elektromos áram általában a szivattyúk, szűrők, fűtőberendezések és világítás működtetésére szolgál. Az áramfogyasztás nagyban függ a medence méretétől, felszereltségétől, és az időjárási körülményektől. Ahhoz, hogy az áram fogyasztást minimalizálni tudjuk, fontos a szezonban a nappali szűrés, és a következő ajánlások betartása:
A szűrési időnek egyenlőnek kell lennie az víz hőmérsékletének felével. Ez azt jelenti, hogy egy olyan medencéhez, amelynek hőmérséklete 24 °C, napi 12 óra szűrési idő ajánlott.

Ha azt vesszük alapul, hogy a medence egy évre vetített szűrési ideje 2750 óra (*) – egy 18 m3/h szűrőberendezés, amely egy 8 m x 4 m méretű medence szűrését biztosítja, 0,45 kWh-t fogyaszt, ami 70 Ft/kWh áron 86 000 Ft éves áramköltséget jelent.

Magyarországon az elektromos áram ára a legtöbb országhoz hasonlóan változó, de általában az árak magasabbak az uniós átlagnál. A legjobb módja annak, hogy csökkentsük az elektromos áramköltséget, az, hogy figyelünk a fogyasztási szokásainkra, és a medencénk szűrőberendezésének hatékony használatára. Az időszakos ellenőrzés, karbantartás és takarítás sokat segíthet abban, hogy a medence kezelése hatékonyabb legyen, és ezzel csökkentsük a szűrőberendezéshez szükséges energiafogyasztást. Ezenkívül a medence takarása éjszaka bármilyen formában (buborékfólia, medencetető) segíthet az áramfogyasztás csökkentésében, csökkentve a hőveszteséget és így a szűrőberendezés szükségességét.

Éves karbantartási költségek, összefoglalva

Tétel
Költség
Víz (kezdeti feltöltés nélkül)
15 000 Ft
Kémiai kezelés klórral (az esetek 80%-ában)
45 000 Ft
5 000 Ft só + 10 000 Ft klór sokk
Szűrőzsák
20 000 Ft (4 évente)
Áram fogyasztás
86 000 Ft
Teljes sólebontó kezelés
20 000 Ft (4 zsák só) + 20 000 Ft kénsav

Hogyan minimalizálhatod még a medencéd fenntartási költségeit?

Ahhoz, hogy minimalizálhasd a medence fenntartási költségeit, néhány egyszerű szabályt érdemes követned:

Elsőként, rendszeresen ellenőrizni kell a víz paramétereit, és odafigyelni, hogy a megfelelő tartományban maradjanak.

Ezenkívül rendszeresen kell tisztítani a szűrőkosarat és a szűrőzsákot vagy patront, hogy ne tömődjenek el. A medence rendszeres tisztítása is fontos, hogy a baktériumok és algák ne szaporodjanak el.

A medence vízszintjének csökkentése és az elektromos szivattyúk használatának korlátozása is javíthatja az áramfogyasztást.

Kezdődhet az építkezés?

Nyugodtan számíthatsz ránk medencéd megtervezésében, megépítésében, és a várható költségek kiszámolásában is.

Környezettudatos medencéinket pedig mindössze 7 nap alatt telepíteni tudjuk a kertedben!

Hívj minket (+36705903766) vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Medencét szeretnél, de nem tudod hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnod? Segítünk! Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogy mire figyelj.
Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan indíthatod újra a medencédet tél után? Kövesd ezt a pár lépést és magabiztosan nyithatod az uszodát…
A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…