Skip to content

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Az épített medencék tervezése izgalmas és kreatív folyamat, amely lehetőséget nyújt arra, hogy saját otthonunk udvarát stílusos és pihentető oázissá alakítsuk. A budapesti háztulajdonosok számára különösen fontos, hogy olyan medencét tervezzenek, amely harmonikusan illeszkedik a környezetbe, figyelembe véve a város és a kerület jellemzőit.

epitett medence desjoyaux

Igények és lehetőségek felmérése

Az első lépés mindig az igények és lehetőségek tisztázása. Ebben a fázisban érdemes megvitatni a medence méretét, formáját, elhelyezkedését, valamint azt, hogy milyen célra szeretnénk használni: legyen ez családi szórakozás, sportolás vagy egyszerű pihenés.

Összeírtunk szakértőink segítségével pár kérdést, amit mindenképpen érdemes feltenni magunknak ebben a fázisban:

  • Méret és forma: Milyen méretű és formájú legyen a medence? Hogyan illeszkedik ez az adott kertbe vagy udvarba?
  • Elhelyezkedés: Hol helyezkedjen el a medence a telekünkön? Figyelembe vesszük-e a napfény, szél, és a kert többi részének elrendezését?
  • Használat célja: Milyen célra szeretnénk a medencét használni? Családi szórakozásra, sportolásra, vagy egyszerűen csak pihenésre?
  • Energiatakarékosság: Milyen energiahatékony megoldásokat alkalmazhatunk? Az energiatakarékosság különösen fontos, mivel hosszú távon csökkenti a fenntartási költségeket és környezetbarát megoldást jelent.

A Tökéletes Hely Kiválasztása

Az úszómedence helyének kiválasztása döntő fontosságú lépés a tervezési folyamatban. Nem csupán a medence kinézetét befolyásolja, hanem annak használatát és későbbi karbantartását is. Íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni:

Napfény és Árnyék: A medence elhelyezkedése befolyásolja, hogy mennyi napfény éri. Ideális esetben a medence nagy része napfényes legyen, de legyen lehetőség árnyékos területre is a pihenéshez. Vegyük figyelembe a nap járását tervezéskor.

Szélvédelem: A szél csökkentheti a víz hőmérsékletét és növelheti a víz párolgását. A medence elhelyezkedését úgy kell megválasztani, hogy védett legyen a széltől.

Növényzet: A medence közelében levő növényzet gyökerei idővel gyökérbetörést okozhatnak, ezért ideális esetben minimum 3 méterre helyezkedjen el a medencétől.

Talaj és Domborzat: A talaj típusa és a domborzat is fontos szempontok. Sziklás vagy agyagos talaj, illetve lejtős terület kihívásokat jelenthet az építkezés során.

Karbantartás hozzáférése: Biztosítani kell, hogy a medence körül elegendő hely legyen a karbantartási munkákhoz, beleértve a tisztítást, a javítást és a karbantartást.

Bővebben olvasnál a medence helyének kiválasztásáról?

Modern tervezési stílusok és anyagok:

Egyre népszerűbb választás hazánkban is a fóliás medencék. Nem csupán esztétikai szempontból vonzóak, hanem sok praktikus előnyt is kínálnak a csempézett medencékkel szemben. Íme néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni a medencék tervezésekor:

 

Fóliás medence előnyei: A fóliás medencék kiváló választások azok számára, akik egyedi megjelenést, hosszú élettartamot és alacsony karbantartási költségeket keresnek. A fólia anyaga ellenáll az UV sugárzásnak, a kopásnak és az időjárási viszonyoknak, így hosszú éveken át megőrzi minőségét és szépségét.

 

Testreszabhatóság: A fóliás medencék esetében szinte korlátlan a testreszabási lehetőségek száma. Különböző színek, minták és textúrák, akár 3D fóliák állnak rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik, hogy a medence tökéletesen illeszkedjen a kert stílusához és az otthon általános megjelenéséhez. A Desjoyuax-nál több mint 5200 féle kombináció létezik, ami között biztosan megtalálod álmaid medencéjét. Emellett megtalálhatóak a piacon a hanyományos mozaik csempés medencék is.

Engedélyeztetés és építési szabályok:

Épített medence tervezésekor nemcsak a design és anyagok fontosak, hanem a jogi követelmények és építési szabályozások is. Budapesti háztulajdonosok számára kulcsfontosságú, hogy tisztában legyenek a helyi előírásokkal és engedélyeztetési folyamatokkal. Íme néhány lényeges pont, amire figyelni kell:

312/2012. (XI.8.) Kormányrendelet: Ez a rendelet szabályozza a magánhasználatú kerti medencék építését. Fontos kiemelni, hogy a bruttó 50 köbméternél nem nagyobb térfogatú vagy 1,5 méternél nem mélyebb magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedencék építési engedély nélkül építhetők.

Magánhasználatú” és „kerti” medencék: A rendelet szövegében két fontos kifejezés a „magánhasználatú” és a „kerti”. Ezek a meghatározások jelentős hatással vannak az engedélyeztetési folyamatra. Közösségi használatú vagy beltéri medencék esetén, mérettől függetlenül, engedély szükséges az építéshez.

Karbantartás és fenntartás

Melyik az ideális vízszűrő technológia számomra?

A beépített medencék karbantartási és fenntartási költségeire általában később gondolnak csak a tulajdonosok, pedig egy jól megválasztott medence sok pénzt és időt spórolhat meg nekünk. Különös figyelmet kell fordítani a vízminőség fenntartására, a rendszeres tisztításra és a lehetséges javításokra, ennek pedig központi szerepe van a szűrőrendszer megválasztásának. 

Jelenleg a piacon két vízszűrő technológia elterjed, a hagyományos homokszűrő valamint a Desjoyaux kompat szűrőrendszere. 

A hagyományos homokszűrő esetében a homok rétegen keresztül szűri meg a vizet, eltávolítva a szennyeződéseket. Habár hatékonyak, a homokszűrőnek megvan a maga hátrányai is, mint például a rendszeres homokcserének szükségessége, valamint a vízfogyasztás növekedése a visszamosatási folyamat során és magasabb energiahasználat. A medence körüli csövezés valamint az akna építési költségét lrdemes figyelembe venni, a későbbiekben pedig csötörés/szivárgás esetén a burkolat feltörése majd lerakása elég költséges lehet. 

A Desjoyaux kompakt szűrőrendszere 6 mikronos szűrési hatékonysággal bír, valamint fele annyi energiát használ, mint a homokszűrő, valamint nem igényli a medence körbecsövezését, így a későbbiekben sem kell tartani szivárgástól. 

 Egy jól karbantartott medence hozzájárul az ingatlan piaci értékének 15-20%-os növekedéséhez.

Kezdődhet az építkezés?

Környezettudatos medencéinket 7 nap alatt telepíteni tudjuk az otthonodban.

Hívj minket (+36705903766) vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan indíthatod újra a medencédet tél után? Kövesd ezt a pár lépést és magabiztosan nyithatod az uszodát…
A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…
Ha időben észreveszed, a medencefólia még javítható. Több módszer is kínálkozik rá.

Ha időben észreveszed, a medencefólia még javítható. Több módszer is kínálkozik rá.

Ha időben észreveszed a medencebélésen bekövetkező változásokat, még van időd a javításra. Megmutatjuk, hogy milyen esetekben lehetséges a javítás és…