Skip to content

Medence vízszűrő technológiák

Az úszómedence tisztasága érdekében elengedhetetlen a vízszűrés. Ha a víztest nem kering, előbb utóbb elkezdenek szaporodni benne a mikroorganizmusok, így a medence vize sokkal inkább fog egy lápra hasonlítani. Az pedig elkerülhetetlen, hogy a környező növényzet lombjai, kisállataink szőre is belekerüljön a vízbe csupán a szél járásával. Ezért, hogy medencénk mindig vonzó élettér maradjon, elengedhetetlen a medence vízébe került idegen részecskék szűrése.

Medence vízszűrő rendszer részei

Bármelyik szűrési módot választjuk a szűrőkör a következő fő elemekből áll:

  •  Skimmer vagy felszíni szkimmer,
  • Előszűrő kosár,
  • Szűrőközeg: pl. hagyományos homokszűrő vagy Desjoyaux szűrőzsák
  • Szívó- és nyomócsövek,
  • Szűrőszivattyú.

A vízszűrés metodikája

Bármilyen típusú medence esetében a szűrőkör a következőképpen működik: a szivattyú segítségével a medence vizét a szkimmer beszívja. A legnagyobb szennyeződéseket, mint a lehullott lombok, az előszűrő kosár (ha van) visszatartja, majd a víz áthalad a szűrőközegen vagy a szűrőn. A szűrőközeg az az egység, amely visszatartja az oldhatatlan részecskéket. Majd a szűrt vizet a visszafolyó fúvókák visszanyomják a medencébe.

Tudtad?

Környezettudatos medencéink újrahasznosított anyagból készülnek és fele annyi elektromos energiát használnak fel, mint egy hagyományos homokszűrős medence. Ezt nemcsak a bolygónk, de a pénztárcád is meg fogja köszönni.

Hagyományos homokszűrős technológia:

Egy homokkal töltött tartályból áll, amelyen a medence vize áthalad. A szivattyú által tolt víz a szűrő tetején keresztül jut be, majd egy felső diffúzornak köszönhetően eloszlik a homok felületén. A homokon áthaladva a víz kiüríti szennyeződéseit. A homokszűrő szűrésének finomsága 30 és 50 mikron között van.

A hagyományos vízszűrési technológiák során, mint amilyen a homokszűrő is, csatornarendszert kell kiépíteni, külön helyet kell biztosítani a szűrőrendszernek és a szivattyúnak, ami jelentős helyet foglal, azon felül, hogy további plusz költségeket jelent. A földalatti csőrendszer a későbbiekben pedig számos fejfájást tartogathat, mint pl. vízszivárgás vagy dugulás. Szivárgás esetén a probléma orvosolására a medence körüli burkolatot meg kell bontani, ami további költséget jelent.
Csőhálózat = stressz

Hagyományos szűrőrendszer

Desjoyaux technológia:

A Desjoyaux, a külső hajómotorokat alapul vevő, exkluzív csatornázási rendszerét 1983-ban szabadalmaztatták. A csőrendszer nélküli vízforgatási technika lényege, hogy a medence nincsen körbe csövezve. A víz kiszívása és a befúvása a medence azonos oldalán történik, ami biztosítja, hogy a medencében a víztest folyamatos mozgást végezzen. 

A Desjoyaux medence szűrőrendszer másik nagy előnye, hogy nem igényel külön akna építést a medence elhelyezése. A szűrőrendszer a medence falába vagy a medence falára építhető be. A szűrőberendezést nem kell csatornahálózatra kötni, ezzel elkerülhető költséges csőfektetési és bekötési munka. Később a szivárgó csövek, valamint az utólagos burkolat bontás problémájától sem kell tartan. Kompakt rendszerünk egyben tartalmazza a hagyományos szűrőegység minden elemét: szivattyú, csatorna, szűrő, világítás.
Zéró cső, zéró stressz!

 

Desjoyaux szűrőrendszer

A szűrő teljesítményét a szűrés finomsága határozza meg. A Desjoyaux egyedülálló és világszabadalmi rendszere nem csak sok fejfájástól, felesleges költségektől szabadít meg, de sokkal finomabb vízszűrést tesz lehetővé, a hagyományos homokszűrőhöz képest.
A megfelelő szűrésnél figyelembe kell venni a medence térfogatát, de az alakját is. A tiszta és egészséges vízhez szükséges, hogy a medence teljes térfogata 4 óránként áthaladjon a szűrőanyagon. Minél alacsonyabb a mikron szám, annál alaposabb és finomabb szűrést tesz lehetővé.

A Desjoyaux által kínált szűrők:

  •  6 mikron (a szűrő visszatartja a 6 mikronnál nagyobb részecskéket),
  •  15 mikron (a szűrő visszatartja a 15 mikronnál nagyobb részecskéket),
  • 30 mikron (a 30 mikronnál nagyobb részecskéket a szűrő visszatartja).

A homokszűrő szűrésének finomsága 30 és 50 mikron között van.

A megfelelően szűrt és tisztított víz kevés lehetőséget ad a mikroorganizmusok fejlődésére és szaporodására. Ennek ellenére még a hatékony szűrést is ki kell egészíteni a víz fertőtlenítésére szolgáló vegyszeres kezeléssel, valamint az előszűrőkosár és a szűrőközeg rendszeres tisztításával.

Mire képés a Desjoyaux?

 Egy kiállításon kellemetlen perceket éltünk át amikor a bal oldali képen látható iszonyatosan vasas és mocskos állotvízzel töltötték fel a medenceinstallációnkat. Szerencsére szűrőrendszerünk átment a teszten és kristálytisztává varázsolta a vizet pár óra alatt mindenféle vegyszer nélkül. Erre képes a Desjoyuax szabadalmi rendszere!

Előtte
Utána

Még csak gondolkodsz a medencéd megépítésén?

Ha még csak szemezel az álommedencéddel, érdemes felvenned velünk a kapcsolatot.

Környezettudatos medencéink újrahasznosított anyagból készülnek és fele annyi elektromos energiát használnak fel, mint egy átlagos medence. Ezt nemcsak a bolygónk, de a pénztárcád is meg fogja köszönni. Ráadásul mindössze 7 nap alatt telepíteni tudjuk a medencédet!

Hívj minket (+36705903766) vagy írj nekünk online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Medencét szeretnél, de nem tudod hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnod? Segítünk! Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogy mire figyelj.
Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan indíthatod újra a medencédet tél után? Kövesd ezt a pár lépést és magabiztosan nyithatod az uszodát…
A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…