Skip to content

Hogyan válasszam ki a medence helyét?

Amikor a nap első meleg sugaraival beköszön a tavasz, sokakban megjelenik az úszómedence iránti vágy. Egy medencével nem csupán növeljük a házunk értékét, hanem egy új életteret hozunk létre, ezért fontos a tervezés során pár dologra odafigyelnünk.

kert_medence

Hogyan válasszuk ki medencénk helyét a kertben?

A medence tájolása nagyon fontos. Lehetőleg olyan helyet válasszunk a kertben, ahol minél több napsütés éri majd, ebből kifolyólag kerüljük az északi tájolást. A dél, délkeleti tájolás ajánlott. Lényeges, hogy a medence ne legyen majd árnyékban a háztól, vagy fától. Úszómedencék helyét érdemes úgy kiválasztani, hogy az távolabb legyen az olyan növényzettől amelyek hullatják leveleiket vagy terméseiket, így megkíméljük magunkat a jövőben az extra medence takarítástól. Ha a kertünkben olyan növény van, amelynek jelentős és erős gyökérzete van, célszerű attól legalább 3-4 méterre elhelyezni a medencét, hogy a későbbiekben ne kelljen a növényzet gyökérbetörésétől tartani.
Egy medence kialakításával új életteret hozunk létre vagy kiegészítjük a már meglévőt, így törekedjünk rá, hogy az szervesen kapcsolódjon a teraszhoz, vagy a ház azon részéhez ahonnan megközelítjük majd. 
További medence körüli kertrendezési tippeket itt olvashatsz. 

Milyen az ideális terep?

Az optimális terepnek nincs lejtése, de ez nem jeleti azt, hogy kizáró ok ha szinteltolás van. A talaj szempontjából az az ideális, ha szikláktól mentes a föld. Az a kedvező, ha olyan homokos földet jelölünk ki, amit könnyű kiásni, és nem mellesleg jó a vízelvezető képessége a talajnak. Az agyagos talaj nem túl kedvező, mivel annak nem jó a vízelvezető képessége. Amennyiben az általunk kiválasztott terepnél magas a talajvíz, úgy azt drénezni kell.

Milyen előkészítési munka ajánlott?

A medence helyét lehetőleg úgy válasszuk meg, hogy ne legyen a közvetlen közelében növényzet. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, a növényzetet sajnos a medence közelében meg kell ritkítani.
Gondolni kell arra is, hogyha a talaj alatt öntözőcsövek találhatóak, akkor azokat át kell telepíteni.
Lehetőleg úgy telepítsük a medencét, hogy az áram elérhető közelségben legyen, legalább a 220 V monofázis.
Végezetül pedig nem árt megbizonyosodni, hogy a kiválasztott helyen nem fut a föld alatt közmű. Ennek érdekében érdemes telepítés előtt egy közműrajzot kiváltani.
A Desjoyaux medencék más bekötést nem igényelnek, mint például csatornázás vagy csövezés, szemben más épített medencékkel.  Így nem csak pénzt takarítunk meg, hanem a későbbiekben sem kell csőtöréstől vagy rongálódástól tartanunk. A hagyományos épített medencék esetében ha megrongálódik a vízvezeték, annak javítása vagy cseréje elég költséges tud lenni, mivel a medence körüli burkolatot fel kell törni, hogy hozzá tudjanak férni a csövekhez. A Desjoyaux egyedülálló vízvezeték mentes rendszerével ettől nem kell tartani.

Bővebben itt olvashatsz a Desjoyaux szabadalmi tenchnológiáról.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Medencét szeretnél, de nem tudod hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnod? Segítünk! Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogy mire figyelj.
Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan indíthatod újra a medencédet tél után? Kövesd ezt a pár lépést és magabiztosan nyithatod az uszodát…
A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…