Skip to content

Kertrendezési tippek a medence körül

Kertrendezési elvek

Egy épített medence telepítésével új életteret hozunk létre, vagy egy már meglévőt egészítünk ki. Míg a belső terekre sok figyelmet fordítunk, és egyre többen kérik belsőépítész vagy lakberendező segítségét, addig a kertrendezés még mindig többnyire gazdátlan terület hazánkban. Pedig egy gondosan megtervezett kert kiválóan tükrözheti egyéniségünket, ami egyszerre tud funkcionális és szemetgyönyörködtető is lenni. Környezetünk nagyban befolyásolja a jóllétünket, így érdemes a kertet gondosan megtervezni és kivitelezni.
A legegyszerűbb módja, hogy élettel töltsük meg és színt vigyünk a kertbe, az a növényzet telepítése. Mielőtt a medence köré növényeket helyeznénk el, érdemes pár “alapszabályt” figyelembe venni.

  • A medence és növények között érdemes 2 méter távolságot tartani.
  • A medence közelébe inkább az örökzöldek ültetése ajánlott, amelyek nem vagy kevésébé hullatják a lombjaikat, virágaikat. Senkit nem tölt el örömmel, ha túl gyakran kell a teraszt vagy a medencét tisztítani.
  • Kerüljük azokat a növényeket, amelyek vonzák a darazsakat vagy a méheket mint pl. a levendula.
  • Amennyiben nem cserepes növényekkel szeretnénk dísziteni a medence környékét, tájékozodjuk a telepíteni kivánt növény gyökérzetéről. A növényzet gyökérbetörései komoly fejfájást okozhat évek múltán.

Cserepes növények

A cserepes növények nagy előnye, hogy könnyebben karbantarthatóak és tetszés szerint mozgathatjuk őket. Egy jól megválasztott növénytartó ládával és csereppel könnyedén fűszert vihetünk a kertünkbe. Játszhatunk formákkal, színekkel, textúrákkal amelyekkel kifejezhetjük egyéniségünket. Amennyiben megújulásra vágyunk egy két kiegészítővel vagy növény cserével teljesen új hangulatot kölcsönözhetünk kinti életterünknek. A cserepes növények másik előnye, hogy olyan mediterrán  növényekkel is feldobhatjuk kertünket, amelyek nem bírják a hazánkban a téli fagyokat. A fagy beköszönte előtt az ilyen növényeket behúzzuk egy hűvösebb helyre, hogy átvészeljék a téli hónapokat, majd tavasztól újra a kertben csodálhatjuk őket.

Ültetett növényzet

Több előkészületet igényel, mint a cserépbe ültetés, valamint az ágyás kialakítása során figyelembe kell venni a növényzet későbbi fejlődését is. Számos tényezővel kell számolni:

  • Az ültetendő növények különböző magasságai. Vizuálisan kellemesebb,kisebb növények/virágok vannak az előtérben, és távolabb van a medencétől. Játssz a színekkel az évszakok során, hogy tavasztól őszig virágozzon.
  • Érdemes vázlatot rajzolni a kiválasztott növényekkel és belekalkulálni, hogy a későbbiekben például fák esetében a lombkorona mekkora helyet fog foglalni és beárnyékolni.

Hogyan válasszunk?

Az úszómedence környékét díszítő növényeknek több kritériumnak kell megfelelniük:

  •  A medence helyét általában az határozza meg, hova süt a leghosszabb ideig a nap, ezért célszerű napsütést tűrő növényeket választani.
  • Nagyszerű választás lehet a medence körüli tér díszétésére a sziklakertek kialkítása. Amelett, hogy dekoratívak, korlátozzák a gyomok növekedését is.
  • Végül a növények kiválasztása nyilvánvalóan az egyéni ízlés és a medence által megkívánt atmoszféra szerint történik, hogy zen, romantikus vagy mediterrán hangulatot szeretnénk idézni a kertbe.
Desjoyaux technológia

Desjoyaux technológia

A Desjoyaux úszómedencék műszaki sajátosságai a két alapkoncepció egyszerűségén és az egyes elemek egymástól való függetlenségén alapulnak: – vízvezeték nélküli…
Milyen medencefűtési megoldások léteznek?

Milyen medencefűtési megoldások léteznek?

Hőszivattyús medencefűtés Kétség kivül az egyik legkörnyezetkímélőbb technológia, mivel a felhasznált hő 80%-a környezeti levegőből kinyert energia. Üzemeltetési költsége éppen…
Hogyan válasszam ki a medence méretét?

Hogyan válasszam ki a medence méretét?

Egy jövőbeli medenceprojekt méretének meghatározásához 3 paramétert kell figyelembe venni: a telken rendelkezésre álló hely, az úszómedence használata, a projektre…