Skip to content

Tartsd karban a medencédet úgy, mint egy profi

Egy medence karbantartása sokkal több dologból áll össze, mint amit a felszínen látsz. Közelebbről megnézzük, milyen lépésekből áll össze a medence karbantartása a legkisebb feladatoktól a nagyobbakig, és megmutatunk mindent, lépésről lépésre.

A karbantartás és a tisztítás elengedhetetlen

Az épített kerti medencék karbantartása nem egyszerű feladat, és több alapvető területre is oda kell figyelned. Először is, gondoskodnod kell arról, hogy a medence rendeltetésszerűen működjön. Ezen felül nagy hangsúlyt kell fektetned a tisztításra és a fertőtlenítésre, hogy a medence mindig tiszta és gondozott legyen.

Ha szeretnéd, hogy a medencéd hosszú ideig megőrizze kiváló állapotát, akkor a következő területekre kell összpontosítanod:

Figyelj a medence vízszintjére

A medence vízszintje az első olyan dolog, amit rendszeresen ellenőrizned és korrigálnod kell.

Ahhoz, hogy a medence szűrése megfelelően működjön, a medence vízszintjének legalább a szűrő 2/3-áig kell érnie. Ez megakadályozza a szűrőszivattyú leolvadását, mivel ha nincs elég víz a medencében, a szivattyú levegőt szív be, és lemerül. A sorozatos lemerülések pedig súlyosan károsítják a szűrőszivattyú motorját.

Megfelelő téliesítés és újraindítás

A medencék téliesítése és újraindítása fontos műveletek, amelyek segítenek megóvni a medencét a tél folyamán, és tavasszal segíthetnek felderíteni az esetleges meghibásodásokat is.

Akár passzív téliesítéssel (a medence teljes leállítása), akár aktív téliesítéssel (lassú medenceüzemelés) történik a művelet, a medence téliesítése megvédi a medence szerkezetét és bélését, és megóvja a vizet a következő szezonig.

A téliesítés azt is biztosítja, hogy medence tavasszal újra üzemkész legyen. A medence újraindításakor pedig körültekintően kell eljárni, mivel ekkor lehet feltárni és kijavítani az esetleges hibákat. A téliesítésről itt írtunk korábban részletesen.

A karbantartás fontosabb lépései

Itt vannak a medence karbantartásához szükséges legfontosabb lépések, és a hozzájuk tartozó magyarázat. Ezért kell elvégezni a legfontosabb lépéseket:

Tennivalók
Miért hasznos
Ellenőrizd, hogy a medence vízszintje legalább a szűrő 2/3-áig ér-e
A szivattyú lemerülésének elkerülése érdekében
Ellenőrizd a vízáramlást a fúvóka kimeneténél (az alacsony áramlás oka az eltömődött szűrő lehet)
Jó vízkeringés biztosít a szűrőkörben
Téliesítsd a medencét
Védi a medence szerkezetét, a bélést, és a szűrőelemeket.
Indítsd be újra a medencét a téliesítés után
A fürdőzések megkezdése előtt a vízhőmérséklettől függően indítsd újra a szűrést és a fertőtlenítést. A medence újraindítása segíthet az esetleges meghibásodások azonosításában.

A medence és a szűrőelemek tisztítása

A medence szűrése olyan, mint a medence ‘nagytakarítása’, amely során megszabadulunk a nemkívánatos anyagoktól és szennyeződésektől. Ez a folyamat a medence szívét, a szűrőrendszert használja, amely úgy működik, mint egy hatalmas porszívó, elszívva mindazt, ami nem oda való. Ahhoz, hogy a szűrés a lehető legjobb legyen, meg kell néznünk és tisztítanunk kell a szűrőrendszer különböző alkatrészeit. Ezután a medence vizének is adnunk kell egy jó alapos ‘mosást’, hogy biztosítsuk a legtisztább és legfrissebb állapotot.

A medence tisztítás lépései

Az alábbiakban egy logikusan felépített, átfogó listát találhatsz, hogy könnyebben követhető legyen a folyamat:

  1. Előszűrő tisztítása: A legnagyobb szennyeződések összegyűjtéséért felelős előszűrőt a szezon során hetente ki kell mosni. Ez az első, és az egyik legfontosabb lépés.

  2. Szűrőrendszer karbantartása: A medence vizének minősége szorosan összefügg a szűrőrendszer működésével. Az eltömődött szűrőközegek megakadályozhatják a rendszer helyes működését, ezért elengedhetetlen a szűrő  állapotának rendszeres ellenőrzése és tisztítása. Az eltömődött szűrőközeg leállíthatja a szivattyút, vagy akár a teljes szűrési folyamatot is.

  3. Nagy szennyeződések eltávolítása: Egy eresztőháló segítségével távolítsd el a medence vizéből a legsúlyosabb szennyeződéseket. A finom részecskék eltávolításához használj egy kézi seprűt, hidraulikus, vagy elektromos robotot.

  4. Vízvezeték tisztítása: A szennyeződések gyakran a víz felszínén rakódnak le, ezért a medence vízvezetékét rendszeresen tisztítani kell, speciálisan erre a célra kifejlesztett termékekkel.

  5. Vízkezelés: A mechanikai kezelést a vízkezelés és vízszabályozás kiegészíti. Ezek biztosítják, hogy a medence vize megfeleljen az uszodák minőségi követelményeinek.

  6. pH-érték szabályozása: A medencevíz pH-értékét 7 és 7,4 között kell tartani. Ez garantálja a klórtermékek hatékony működését, a fürdőzők kényelmét, a berendezések épségét, valamint a víz kalcium-karbonát egyensúlyának fenntartását.

  7. Fertőtlenítés: Végül, de nem utolsó sorban a medence vizét fertőtleníteni kell klórtermékkel, algamentesítővel, vagy sólebontóval. Ez biztosítja, hogy a medence vize nemcsak tiszta, hanem biztonságos is legyen mindenki számára.

Automatizáld a karbantartást

Manapság a technológia állandóan fejlődik és egyre több eszköz válik elérhetővé a medence karbantartása során is. Az automatizált rendszerek jelentős mértékben leegyszerűsíthetik a medence karbantartását, kevesebb időt és energiát igényelve tőlünk, miközben biztosítják a medence optimális állapotát.

Ilyen automatizációs eszköz például a sólebontó is.

A sólebontók a medence vizének klórozásáról gondoskodnak anélkül, hogy klórtablettákat kéne adagolnod a vízhez. Mivel automatikusan működnek, keveset kell az üzemeltetésükkel foglalkozni. Hatékonyan küzdenek az algák és baktériumok ellen. És bár a sós kezelésnek is nevezett eljárás tényleg sóval dolgozik, a valódi fertőtlenítő hatást végül az előállított klór biztosítja. Ezt a berendezés a vízben lévő sóból állítja elő.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Kezdődhet az építkezés?

Ha minden lépést gondosan és rendszeresen elvégzel, a medencéd mindig kiváló állapotban lesz, és minden szezonban megbízhatóan, problémamentesen fog működni.

Még csak álmodozol a medencéd megépítéséről?

Ne feledd, hogy környezettudatos medencéinket 7 nap alatt telepíteni tudjuk az otthonodban.

Hívj minket (+36705903766) vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Medencét szeretnél, de nem tudod hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnod? Segítünk! Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogy mire figyelj.
Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan indíthatod újra a medencédet tél után? Kövesd ezt a pár lépést és magabiztosan nyithatod az uszodát…
A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…