Skip to content

Tartsd karban a medencédet úgy, mint egy profi

Egy medence karbantartása sokkal több dologból áll össze, mint amit a felszínen látsz. Közelebbről megnézzük, milyen lépésekből áll össze a medence karbantartása a legkisebb feladatoktól a nagyobbakig, és megmutatunk mindent, lépésről lépésre.

A karbantartás és a tisztítás elengedhetetlen

Az épített kerti medencék karbantartása nem egyszerű feladat, és több alapvető területre is oda kell figyelned. Először is, gondoskodnod kell arról, hogy a medence rendeltetésszerűen működjön. Ezen felül nagy hangsúlyt kell fektetned a tisztításra és a fertőtlenítésre, hogy a medence mindig tiszta és gondozott legyen.

Ha szeretnéd, hogy a medencéd hosszú ideig megőrizze kiváló állapotát, akkor a következő területekre kell összpontosítanod:

Figyelj a medence vízszintjére

A medence vízszintje az első olyan dolog, amit rendszeresen ellenőrizned és korrigálnod kell.

Ahhoz, hogy a medence szűrése megfelelően működjön, a medence vízszintjének legalább a szűrő 2/3-áig kell érnie. Ez megakadályozza a szűrőszivattyú leolvadását, mivel ha nincs elég víz a medencében, a szivattyú levegőt szív be, és lemerül. A sorozatos lemerülések pedig súlyosan károsítják a szűrőszivattyú motorját.

Megfelelő téliesítés és újraindítás

A medencék téliesítése és újraindítása fontos műveletek, amelyek segítenek megóvni a medencét a tél folyamán, és tavasszal segíthetnek felderíteni az esetleges meghibásodásokat is.

Akár passzív téliesítéssel (a medence teljes leállítása), akár aktív téliesítéssel (lassú medenceüzemelés) történik a művelet, a medence téliesítése megvédi a medence szerkezetét és bélését, és megóvja a vizet a következő szezonig.

A téliesítés azt is biztosítja, hogy medence tavasszal újra üzemkész legyen. A medence újraindításakor pedig körültekintően kell eljárni, mivel ekkor lehet feltárni és kijavítani az esetleges hibákat. A téliesítésről itt írtunk korábban részletesen.

A karbantartás fontosabb lépései

Itt vannak a medence karbantartásához szükséges legfontosabb lépések, és a hozzájuk tartozó magyarázat. Ezért kell elvégezni a legfontosabb lépéseket:

Tennivalók
Miért hasznos
Ellenőrizd, hogy a medence vízszintje legalább a szűrő 2/3-áig ér-e
A szivattyú lemerülésének elkerülése érdekében
Ellenőrizd a vízáramlást a fúvóka kimeneténél (az alacsony áramlás oka az eltömődött szűrő lehet)
Jó vízkeringés biztosít a szűrőkörben
Téliesítsd a medencét
Védi a medence szerkezetét, a bélést, és a szűrőelemeket.
Indítsd be újra a medencét a téliesítés után
A fürdőzések megkezdése előtt a vízhőmérséklettől függően indítsd újra a szűrést és a fertőtlenítést. A medence újraindítása segíthet az esetleges meghibásodások azonosításában.

A medence és a szűrőelemek tisztítása

A medence szűrése olyan, mint a medence ‘nagytakarítása’, amely során megszabadulunk a nemkívánatos anyagoktól és szennyeződésektől. Ez a folyamat a medence szívét, a szűrőrendszert használja, amely úgy működik, mint egy hatalmas porszívó, elszívva mindazt, ami nem oda való. Ahhoz, hogy a szűrés a lehető legjobb legyen, meg kell néznünk és tisztítanunk kell a szűrőrendszer különböző alkatrészeit. Ezután a medence vizének is adnunk kell egy jó alapos ‘mosást’, hogy biztosítsuk a legtisztább és legfrissebb állapotot.

A medence tisztítás lépései

Az alábbiakban egy logikusan felépített, átfogó listát találhatsz, hogy könnyebben követhető legyen a folyamat:

  1. Előszűrő tisztítása: A legnagyobb szennyeződések összegyűjtéséért felelős előszűrőt a szezon során hetente ki kell mosni. Ez az első, és az egyik legfontosabb lépés.

  2. Szűrőrendszer karbantartása: A medence vizének minősége szorosan összefügg a szűrőrendszer működésével. Az eltömődött szűrőközegek megakadályozhatják a rendszer helyes működését, ezért elengedhetetlen a szűrő  állapotának rendszeres ellenőrzése és tisztítása. Az eltömődött szűrőközeg leállíthatja a szivattyút, vagy akár a teljes szűrési folyamatot is.

  3. Nagy szennyeződések eltávolítása: Egy eresztőháló segítségével távolítsd el a medence vizéből a legsúlyosabb szennyeződéseket. A finom részecskék eltávolításához használj egy kézi seprűt, hidraulikus, vagy elektromos robotot.

  4. Vízvezeték tisztítása: A szennyeződések gyakran a víz felszínén rakódnak le, ezért a medence vízvezetékét rendszeresen tisztítani kell, speciálisan erre a célra kifejlesztett termékekkel.

  5. Vízkezelés: A mechanikai kezelést a vízkezelés és vízszabályozás kiegészíti. Ezek biztosítják, hogy a medence vize megfeleljen az uszodák minőségi követelményeinek.

  6. pH-érték szabályozása: A medencevíz pH-értékét 7 és 7,4 között kell tartani. Ez garantálja a klórtermékek hatékony működését, a fürdőzők kényelmét, a berendezések épségét, valamint a víz kalcium-karbonát egyensúlyának fenntartását.

  7. Fertőtlenítés: Végül, de nem utolsó sorban a medence vizét fertőtleníteni kell klórtermékkel, algamentesítővel, vagy sólebontóval. Ez biztosítja, hogy a medence vize nemcsak tiszta, hanem biztonságos is legyen mindenki számára.

Automatizáld a karbantartást

Manapság a technológia állandóan fejlődik és egyre több eszköz válik elérhetővé a medence karbantartása során is. Az automatizált rendszerek jelentős mértékben leegyszerűsíthetik a medence karbantartását, kevesebb időt és energiát igényelve tőlünk, miközben biztosítják a medence optimális állapotát.

Ilyen automatizációs eszköz például a sólebontó is.

A sólebontók a medence vizének klórozásáról gondoskodnak anélkül, hogy klórtablettákat kéne adagolnod a vízhez. Mivel automatikusan működnek, keveset kell az üzemeltetésükkel foglalkozni. Hatékonyan küzdenek az algák és baktériumok ellen. És bár a sós kezelésnek is nevezett eljárás tényleg sóval dolgozik, a valódi fertőtlenítő hatást végül az előállított klór biztosítja. Ezt a berendezés a vízben lévő sóból állítja elő.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Kezdődhet az építkezés?

Ha minden lépést gondosan és rendszeresen elvégzel, a medencéd mindig kiváló állapotban lesz, és minden szezonban megbízhatóan, problémamentesen fog működni.

Még csak álmodozol a medencéd megépítéséről?

Ne feledd, hogy környezettudatos medencéinket 7 nap alatt telepíteni tudjuk az otthonodban.

Hívj minket (+36705903766) vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…
Ha időben észreveszed, a medencefólia még javítható. Több módszer is kínálkozik rá.

Ha időben észreveszed, a medencefólia még javítható. Több módszer is kínálkozik rá.

Ha időben észreveszed a medencebélésen bekövetkező változásokat, még van időd a javításra. Megmutatjuk, hogy milyen esetekben lehetséges a javítás és…
Érdekel mennyibe kerülne egy kerti beépített medence? Megmutatjuk az árakat.

Érdekel mennyibe kerülne egy kerti beépített medence? Megmutatjuk az árakat.

Érdekel mennyibe kerülne egy kerti beépített medence? Megmutatjuk az árakat és azt is, melyik típusú medencét érdemes választanod, illetve milyen…