Skip to content

Medence téliesítés: itt az 5 leggyakoribb baki

A medence téliesítése fontos művelet: felkészítheted vele kültéri medencédet a téli időszakra, és ellenállóvá teheted a téli fagyokkal szemben. Ilyenkor sérülhet akár az egész medencetest, de a gépészeti elemek is károsodhatnak.

Mielőtt kitérünk az 5 leggyakoribb bakira, megválaszolunk pár kérdést, amelyek gyakran felmerülnek a medence téliesítésével kapcsolatban.

A medence téliesítés: a legfontosabb tudnivalók

Mikor kell elkezdeni a medence téliesítését?

Az egyik legkritikusabb pontja a medence téliesítésének a megfelelő időpont kiválasztása.

Ha akkor kezdesz neki, amikor a víz hőmérséklete 12 °C-nál magasabb, akkor algák alakulhatnak ki benne. De a kemény fagyokat sem szabad megvárnod, mert az károsíthatja a berendezéseket.
Ideálisan akkor kell nekikezdeni a téliesítésnek, amikor a víz hőmérséklete 12°C alá csökken, és már nem fluktuál.

Hogyan álljak neki a medence téliesítésének?

Először is, a medence vizét alaposan ki kell takarítani, mert csak a tiszta vizű medence téliesíthető. Ehhez használj hálót és porszívót. Ezután medence falait, legfőképp a vízvonalát is kezelned kell majd klórral, miután a vízszintet csökkentetted, hogy megelőzd a vízkőkiválásokat. Végül a szűrő tisztítása következik.

Hogyan tartsam karban a medencémet télen?

Célszerű figyelemmel kísérned a vizet egész télen, valamint eltávolítanod a növényi törmelékeket és a havat a téli borításról, hogy megelőzd a károkat.

És akkor most nézzük a listánkat:

Az 5 leggyakrabban elkövetett baki a medence téliesítésekor

1. Teljesen kiüríted a medencét

Soha nem szabad teljesen kiüríteni a medencét, ugyanis a víz mennyisége nyomja a medence belső bélését a falához.

Ha teljesen kiüríted a medencédet, a bélés később nem lesz képes visszanyerni eredeti formáját.

2. Elfelejted alkalmazni a téliesítő folyadékot

Amikor a téliesítés előkészítése befejeződött, és a medence tökéletesen megtisztult, valamint a vízparaméterek ellenőrzése és beállítása is megtörtént, nem szabad elfelejtened a téliesítő folyadék alkalmazását. Ez a termék ugyanis segít megakadályozni az algák és baktériumok kialakulását a tél folyamán.

3. Túl későn üzemeled be újra a medencét

Sokan tévesen úgy gondolják, nyugodtan várhatnak vele, hogy újra üzembe helyezzék a medencéjüket. Erre azért is fontos megtalálni a tökéletes időpontot, mert az algásodás közvetlenül összefügg a víz hőmérsékletével.

Amikor a külső hőmérséklet enyhébbé válik, és a medence vize 12°C fölé emelkedik, jobb, ha már neki látsz a medence újraindításának.

4. Rosszul állítod be a vízszintet

A téliesítő biztonsági fedelek (rúdfedél, téliesítő háló vagy átlátszatlan fedő) a medence vizén nyugszanak. Ezek az eszközök rácsokkal vagy lyukakkal vannak ellátva, amelyek lehetővé teszik az esővíz elvezetését.

A medence téliesítése során feltétlenül szükséges, hogy a vízszint a skimmer felső 2/3-ánál legyen, hogy a biztonsági fededelek megfelelően működhessenek.

5. Elfelejted használni az úszó légpárnákat (fagytesteket)

A medence téliesítése során az átlósan felszerelt téliesítő úszók gondoskodnak róla, hogy a fagy által gyakorolt nyomás ne feszítse szét a medence szerkezetét. Ezért ezek kivételesen fontos elemei a téliesítésnek.

Még csak gondolkodsz a medencéd megépítésén?

Ha még csak szemezel az álommedencéddel, érdemes felvenned velünk a kapcsolatot.
Környezettudatos medencéink újrahasznosított anyagból készülnek és fele annyi elektromos energiát használnak fel, mint egy átlagos medence. Ezt nemcsak a bolygónk, de a pénztárcád is meg fogja köszönni. 
Ráadásul mindössze 7 nap alatt telepíteni tudjuk a medencédet!

Hívj minket (+36705903766) vagy írj nekünk online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Ha zöldre színeződik a medence vize - Így szabadulhatsz meg a foszfátoktól!

Ha zöldre színeződik a medence vize - Így szabadulhatsz meg a foszfátoktól!

Zöld lett a medencevized? Megmutatjuk milyen terméket és hogyan érdemes használnod, hogy megszabadulj a foszfátoktól.
Vízkezelés klórral - Mikor és hogyan használjuk?

Vízkezelés klórral - Mikor és hogyan használjuk?

Hogyan kell megfelelően használni a klórt vízkezeléshez? Útmutatónkban bemutatjuk hogy az egyes klór fajtákat milyen esetekben és hogyan alkalmazzuk.
Egy medence éves fenntartási költsége – Így spórolhatsz idén

Egy medence éves fenntartási költsége – Így spórolhatsz idén

Átvesszük egy medence éves fenntartási költségeit, és takarékos tippeket adunk, hogy idén többet spórolhass.