Skip to content

Medence téliesítés: itt az 5 leggyakoribb baki

A medence téliesítése fontos művelet: felkészítheted vele kültéri medencédet a téli időszakra, és ellenállóvá teheted a téli fagyokkal szemben. Ilyenkor sérülhet akár az egész medencetest, de a gépészeti elemek is károsodhatnak.

Mielőtt kitérünk az 5 leggyakoribb bakira, megválaszolunk pár kérdést, amelyek gyakran felmerülnek a medence téliesítésével kapcsolatban.

A medence téliesítés: a legfontosabb tudnivalók

Mikor kell elkezdeni a medence téliesítését?

Az egyik legkritikusabb pontja a medence téliesítésének a megfelelő időpont kiválasztása.

Ha akkor kezdesz neki, amikor a víz hőmérséklete 12 °C-nál magasabb, akkor algák alakulhatnak ki benne. De a kemény fagyokat sem szabad megvárnod, mert az károsíthatja a berendezéseket.
Ideálisan akkor kell nekikezdeni a téliesítésnek, amikor a víz hőmérséklete 12°C alá csökken, és már nem fluktuál.

Hogyan álljak neki a medence téliesítésének?

Először is, a medence vizét alaposan ki kell takarítani, mert csak a tiszta vizű medence téliesíthető. Ehhez használj hálót és porszívót. Ezután medence falait, legfőképp a vízvonalát is kezelned kell majd klórral, miután a vízszintet csökkentetted, hogy megelőzd a vízkőkiválásokat. Végül a szűrő tisztítása következik.

Hogyan tartsam karban a medencémet télen?

Célszerű figyelemmel kísérned a vizet egész télen, valamint eltávolítanod a növényi törmelékeket és a havat a téli borításról, hogy megelőzd a károkat.

És akkor most nézzük a listánkat:

Az 5 leggyakrabban elkövetett baki a medence téliesítésekor

1. Teljesen kiüríted a medencét

Soha nem szabad teljesen kiüríteni a medencét, ugyanis a víz mennyisége nyomja a medence belső bélését a falához.

Ha teljesen kiüríted a medencédet, a bélés később nem lesz képes visszanyerni eredeti formáját.

2. Elfelejted alkalmazni a téliesítő folyadékot

Amikor a téliesítés előkészítése befejeződött, és a medence tökéletesen megtisztult, valamint a vízparaméterek ellenőrzése és beállítása is megtörtént, nem szabad elfelejtened a téliesítő folyadék alkalmazását. Ez a termék ugyanis segít megakadályozni az algák és baktériumok kialakulását a tél folyamán.

3. Túl későn üzemeled be újra a medencét

Sokan tévesen úgy gondolják, nyugodtan várhatnak vele, hogy újra üzembe helyezzék a medencéjüket. Erre azért is fontos megtalálni a tökéletes időpontot, mert az algásodás közvetlenül összefügg a víz hőmérsékletével.

Amikor a külső hőmérséklet enyhébbé válik, és a medence vize 12°C fölé emelkedik, jobb, ha már neki látsz a medence újraindításának.

4. Rosszul állítod be a vízszintet

A téliesítő biztonsági fedelek (rúdfedél, téliesítő háló vagy átlátszatlan fedő) a medence vizén nyugszanak. Ezek az eszközök rácsokkal vagy lyukakkal vannak ellátva, amelyek lehetővé teszik az esővíz elvezetését.

A medence téliesítése során feltétlenül szükséges, hogy a vízszint a skimmer felső 2/3-ánál legyen, hogy a biztonsági fededelek megfelelően működhessenek.

5. Elfelejted használni az úszó légpárnákat (fagytesteket)

A medence téliesítése során az átlósan felszerelt téliesítő úszók gondoskodnak róla, hogy a fagy által gyakorolt nyomás ne feszítse szét a medence szerkezetét. Ezért ezek kivételesen fontos elemei a téliesítésnek.

Még csak gondolkodsz a medencéd megépítésén?

Ha még csak szemezel az álommedencéddel, érdemes felvenned velünk a kapcsolatot.
Környezettudatos medencéink újrahasznosított anyagból készülnek és fele annyi elektromos energiát használnak fel, mint egy átlagos medence. Ezt nemcsak a bolygónk, de a pénztárcád is meg fogja köszönni. 
Ráadásul mindössze 7 nap alatt telepíteni tudjuk a medencédet!

Hívj minket (+36705903766) vagy írj nekünk online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…
Ha időben észreveszed, a medencefólia még javítható. Több módszer is kínálkozik rá.

Ha időben észreveszed, a medencefólia még javítható. Több módszer is kínálkozik rá.

Ha időben észreveszed a medencebélésen bekövetkező változásokat, még van időd a javításra. Megmutatjuk, hogy milyen esetekben lehetséges a javítás és…
Érdekel mennyibe kerülne egy kerti beépített medence? Megmutatjuk az árakat.

Érdekel mennyibe kerülne egy kerti beépített medence? Megmutatjuk az árakat.

Érdekel mennyibe kerülne egy kerti beépített medence? Megmutatjuk az árakat és azt is, melyik típusú medencét érdemes választanod, illetve milyen…