Skip to content

Medence téliesítés: itt az 5 leggyakoribb baki

A medence téliesítése fontos művelet: felkészítheted vele kültéri medencédet a téli időszakra, és ellenállóvá teheted a téli fagyokkal szemben. Ilyenkor sérülhet akár az egész medencetest, de a gépészeti elemek is károsodhatnak.

Mielőtt kitérünk az 5 leggyakoribb bakira, megválaszolunk pár kérdést, amelyek gyakran felmerülnek a medence téliesítésével kapcsolatban.

A medence téliesítés: a legfontosabb tudnivalók

Mikor kell elkezdeni a medence téliesítését?

Az egyik legkritikusabb pontja a medence téliesítésének a megfelelő időpont kiválasztása.

Ha akkor kezdesz neki, amikor a víz hőmérséklete 12 °C-nál magasabb, akkor algák alakulhatnak ki benne. De a kemény fagyokat sem szabad megvárnod, mert az károsíthatja a berendezéseket.
Ideálisan akkor kell nekikezdeni a téliesítésnek, amikor a víz hőmérséklete 12°C alá csökken, és már nem fluktuál.

Hogyan álljak neki a medence téliesítésének?

Először is, a medence vizét alaposan ki kell takarítani, mert csak a tiszta vizű medence téliesíthető. Ehhez használj hálót és porszívót. Ezután medence falait, legfőképp a vízvonalát is kezelned kell majd klórral, miután a vízszintet csökkentetted, hogy megelőzd a vízkőkiválásokat. Végül a szűrő tisztítása következik.

Hogyan tartsam karban a medencémet télen?

Célszerű figyelemmel kísérned a vizet egész télen, valamint eltávolítanod a növényi törmelékeket és a havat a téli borításról, hogy megelőzd a károkat.

És akkor most nézzük a listánkat:

Az 5 leggyakrabban elkövetett baki a medence téliesítésekor

1. Teljesen kiüríted a medencét

Soha nem szabad teljesen kiüríteni a medencét, ugyanis a víz mennyisége nyomja a medence belső bélését a falához.

Ha teljesen kiüríted a medencédet, a bélés később nem lesz képes visszanyerni eredeti formáját.

2. Elfelejted alkalmazni a téliesítő folyadékot

Amikor a téliesítés előkészítése befejeződött, és a medence tökéletesen megtisztult, valamint a vízparaméterek ellenőrzése és beállítása is megtörtént, nem szabad elfelejtened a téliesítő folyadék alkalmazását. Ez a termék ugyanis segít megakadályozni az algák és baktériumok kialakulását a tél folyamán.

3. Túl későn üzemeled be újra a medencét

Sokan tévesen úgy gondolják, nyugodtan várhatnak vele, hogy újra üzembe helyezzék a medencéjüket. Erre azért is fontos megtalálni a tökéletes időpontot, mert az algásodás közvetlenül összefügg a víz hőmérsékletével.

Amikor a külső hőmérséklet enyhébbé válik, és a medence vize 12°C fölé emelkedik, jobb, ha már neki látsz a medence újraindításának.

4. Rosszul állítod be a vízszintet

A téliesítő biztonsági fedelek (rúdfedél, téliesítő háló vagy átlátszatlan fedő) a medence vizén nyugszanak. Ezek az eszközök rácsokkal vagy lyukakkal vannak ellátva, amelyek lehetővé teszik az esővíz elvezetését.

A medence téliesítése során feltétlenül szükséges, hogy a vízszint a skimmer felső 2/3-ánál legyen, hogy a biztonsági fededelek megfelelően működhessenek.

5. Elfelejted használni az úszó légpárnákat (fagytesteket)

A medence téliesítése során az átlósan felszerelt téliesítő úszók gondoskodnak róla, hogy a fagy által gyakorolt nyomás ne feszítse szét a medence szerkezetét. Ezért ezek kivételesen fontos elemei a téliesítésnek.

Még csak gondolkodsz a medencéd megépítésén?

Ha még csak szemezel az álommedencéddel, érdemes felvenned velünk a kapcsolatot.
Környezettudatos medencéink újrahasznosított anyagból készülnek és fele annyi elektromos energiát használnak fel, mint egy átlagos medence. Ezt nemcsak a bolygónk, de a pénztárcád is meg fogja köszönni. 
Ráadásul mindössze 7 nap alatt telepíteni tudjuk a medencédet!

Hívj minket (+36705903766) vagy írj nekünk online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Medencét szeretnél, de nem tudod hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnod? Segítünk! Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogy mire figyelj.
Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan indíthatod újra a medencédet tél után? Kövesd ezt a pár lépést és magabiztosan nyithatod az uszodát…
A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…