Skip to content

Alapismeretek medence építés előtt

Mielőtt belevágunk a medencetelepítésbe, fontos hogy valóban az igényeinket és stílusunkat tükröző medencét tervezzünk, amely aztán generációkon át szolgál minket. Ebben a cikkünkben végig vezetünk mire érdemes odafigyelned.

Forma

A háznak a formája és a stílusa nagyban befolyásolja, hogy ovális vagy négyszögletes medencét építsünk. Használat szempontjából a téglalap alakú úszómedencék a legjobbak.

Méret

Fontos szempont, hogy mire használnánk a medencét. Kisgyerekeknek szánjuk és többnyire pancsolásra vagy inkább sportolásra használnánk és többnyire úszni szeretnénk benne? Kevesen vagy sokan használnánk egyszerre?  Egy 6×3-as medencében már jól lehet úszni. A Desjoyaux-medencék egyedi technológiájának köszönhetően rugalmas, így bármilyen formájú és méretű medence építése lehetséges, csupán a képzeletünk szabhat határt.
55 éves tapasztalatunk alapján az általunk javasolt és ideális épített medence méretek: 

 • 6×3
 • 7×3,5
 • 8×3,5
 • 8×4
 • 9×4
 • 10×4
Bővebben a medenceméretekről itt olvashatsz.

Mélység

120 cm a szabványos mélység, amely ideális a medencés játékokhoz. Ha mélyebb medencét szeretnénk, természetsen arra is van lehetőségünk. Tudunk játszani még a medence mélyülésével is.  Az alábbi medencefenekek közül tudunk választani:

 • Végén mély
 • Enyhén mélyülő
 • Dupla lapos fenékű
 • Lapos fenékű
Bővebben a medencefenekekről itt informálódhatsz.

Vízszűrés

A vízforgatási technika a Desjoyaux egyedülálló szabadalma, amelynek a lényege, hogy a medence nincsen körbe csövezve. A medence vizének kiszívása majd befúvása a medence azonos oldalán történik. Ez biztosítja, hogy a medencében a víztest folyamatos, cirkuláló mozgást végezzen. A medencevíz forgatását egy speciálisan a Desjoyaux-medencék számára kifejlesztett szivattyú család biztosítja, amelynek a legerősebb tagja a kétsebességes ellenáramoltatós szivattyú.
A Desjoyaux vízszűrő technológiája jóval meghaladja a hagyományos homokszűrők hatékonyságát. A szűrés textil szűrön keresztül történik, amelynek a hatékonysága 6, 15, 30 mikronos szűrést tesz lehetővé. A textil szűrős rendszer hatalmas előnye, hogy nagyon egyszerű és könnyű a tisztítása. A szűrőt csupán ki kell emelni, és egy slaggal kitisztítani.
A Desjoyaux szűrőrendszer másik nagy előnye, hogy a medence elhelyezése nem igényel külön akna építést, és nem szükséges szűrőberendezést csatornahálózatra kötni.

Bővebben a vízszűrő technológiáról itt olvashatsz.

Medencefűtés

A víz fűtésére a Desjoyaux-medencék számos megoldást kínál.

 • Elektromos medencefűtés: egyszerűen csak beépítünk egy elektromos fűtőtestet a gépészeti dobozba.
 • Hőszivattyús medencefűtés: egy hőszivattyút csatlakoztatunk a gépészethez. A gépészeti dobozból egy bypasson keresztül a hőszivattyúba kerül a medence vize, így a hőszivattyú által a felmelegített víz visszaáramlik a medencébe.
 • Hőcserélős medencefűtés: a ház már meglévő energiaforrásához kötjük pl. napelem, napkollektor, kazán stb.
A medence fűtésével a fürdőszezon akár 2-3 hónappal is meghosszabbítható.
 
Bővebben a medencefűtési megoldásokról itt olvashatsz. 
A Desjoyaux medence 6 verhetetlen előnye

A Desjoyaux medence 6 verhetetlen előnye

Mivel a Desjoyaux medence sikeresen ötvözi az esztétikát és a minőséget, egyre többen választják, ha építtetett medencéről van szó. Ismerd…
Kis kert, kis medence - Kis telken is lehet álommedencéd

Kis kert, kis medence - Kis telken is lehet álommedencéd

Úgy gondolod, hogy nem elég nagy a kerted egy épített kültéri medencéhez? Segítünk újragondolni a tervezést. Bemutatjuk a kis medencék…
A beltéri medencék 3 legnagyobb előnye

A beltéri medencék 3 legnagyobb előnye

Ha beltérre szeretnél medencét, itt megtalálod, mikre kell odafigyelned, és hogy milyen előnyökkel jár egy beltéri medence építése.