Skip to content

6 egyszerű tipp a fentarthatóbb és hatékonyabb medencéért

A klímaváltozás hatása egyre erősebben érezhető. Felmerül a kérdés, hogy mekkora ökológiai lábnyommal jár egy medence üzemeltetése. Attól függetlenül, hogy van már medencénk vagy csak fontolgatjuk, érdemes a fenntarthatóság felé törekedni, mind a föld, mind pedig a következő generációk miatt.

1. Klór helyett sólebontó használata

A legkorszerűbb vízkezelő eljárás. Az üzemeltetési költsége alacsony, az ára pedig hamar megtérül és bőrünk is meg fogja köszönni, mivel kevésbé irritatív hatású mint a klór. A sóbontó elektrolízissel lebontja a sót nátriumra és klórra. A klór azonnal feloldódik a vízben, hipoklórossavat képezve. Mivel nem lesz kötött klór a vízben, ezért a medencénk környéke és mi sem leszünk uszoda szagúak.

2. Napenergia felhasználása

A medence üzemeltetésének és esetleges fűtésének egyik legkörnyezetbarátabb (és költségkímélőbb) módja a napenergia használata. Egy 2-3 kW-os napelem telepítése elegendő a medence és a tartozékok – például a szivattyú, a szűrő stb. – üzemeltetési költségeinek fedezésére. Ha a medence szivattyú üzemeltetését 10:00-15:00 óra közé időzítjük akkor a többlet napenergiát használjuk fel, és pénzt takarítunk meg.

3. Buborékfólia vagy polikarbonátfedés használata

A használaton kívüli medence lefedése egyszerű, de hatékony módja annak, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat. A medencefedések a szigetelés és a kényelem mellett segít megrtartani a hőt, csökkentik a párolgást, segítenek tovább fenntartartani a víz kémiai egyensúlyát.

3.1. Polikarbonátfedés

A medencefedések megakadályozza a víz elpárolgását. Úgy tervezték, hogy ellenálljanak az erős UV-sugárzásnak, így hosszabb az élettartamuk és jobb szigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. A polikarbonátfedések használata közel 8-10 fokos hőmérsékletemelkedést tesz lehetővé, miközben éjszaka is tárolja a hőt és másnapra sem hül ki a medence vize.

3.2. Buborékfólia

Alternatív megoldásként nyáron használhatunk buboréktakaró fóliát. A takaró légzsebeket tartalmaz amelyek a nap hőjét elnyelve a medence vízének adják le. Egy jó buborékfólia takaró 8 fokkal is megemelik a a víz hőfokát, azonbannem tartják olyan hatékonyan a hőt egy éjszakán át, mint a védőtetők. A buborékfólia bár olcsóbb megoldás, mint a vízreúszó medencefedések, azonban az élettartamuk is rövidebb.

Tudtad?

A Desjoyaux szűrőrendszere fele annyi energiafelhasználással jár, mint a hagyományos szűrőrendszerek, mivel a víztestet nem kell egy külső szürőközegen átnyomni.

A Desjoyaux szűrők tisztitása csupán 1-2 hetente pár percet vesznek igénybe.

4. Robottisztító rendszerek telepítése

robottisztító rendszerek használata csökkenti a túlzott vegyszerhasználat szükségességét és emelett csökkentik a karbantartási időt. Ma már számos olyan modell létezik amely teljesen automatizált, a tisztítás befejeztével leállnak és ki is kapcsolnak.

5. Ne melegítsük feleslegesen túl a vízet

A legtöbb medence esetében az ideális hőmérséklet 25-28 fok. Minden 1 C fokos hőmérséklet-emelkedés 10-30 százalékkal növeli az energiaköltségeket!

6. Kerüljük a szivattyú egésznapos használatát

A nap 24 órájában működő hagyományos medenceszivattyú egy év alatt annyi üvegházhatású gázt képes termelni, mint egy nagy autó. A károsanyag-kibocsátás és a költségek csökkentése érdekében használjunk időzítőt a szivattyú működési idejének szabályozására. A szivattyú optimális működése érdekében rendszeresen tisztítsuk a szűrőt.

Kezdődhet az építkezés?

Környezettudatos medencéinket 7 nap alatt telepíteni tudjuk az otthonodban.

Hívj minket (+36705903766) vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Ha zöldre színeződik a medence vize - Így szabadulhatsz meg a foszfátoktól!

Ha zöldre színeződik a medence vize - Így szabadulhatsz meg a foszfátoktól!

Zöld lett a medencevized? Megmutatjuk milyen terméket és hogyan érdemes használnod, hogy megszabadulj a foszfátoktól.
Vízkezelés klórral - Mikor és hogyan használjuk?

Vízkezelés klórral - Mikor és hogyan használjuk?

Hogyan kell megfelelően használni a klórt vízkezeléshez? Útmutatónkban bemutatjuk hogy az egyes klór fajtákat milyen esetekben és hogyan alkalmazzuk.
Egy medence éves fenntartási költsége – Így spórolhatsz idén

Egy medence éves fenntartási költsége – Így spórolhatsz idén

Átvesszük egy medence éves fenntartási költségeit, és takarékos tippeket adunk, hogy idén többet spórolhass.