Skip to content

6 egyszerű tipp a fentarthatóbb és hatékonyabb medencéért

A klímaváltozás hatása egyre erősebben érezhető. Felmerül a kérdés, hogy mekkora ökológiai lábnyommal jár egy medence üzemeltetése. Attól függetlenül, hogy van már medencénk vagy csak fontolgatjuk, érdemes a fenntarthatóság felé törekedni, mind a föld, mind pedig a következő generációk miatt.

1. Klór helyett sólebontó használata

A legkorszerűbb vízkezelő eljárás. Az üzemeltetési költsége alacsony, az ára pedig hamar megtérül és bőrünk is meg fogja köszönni, mivel kevésbé irritatív hatású mint a klór. A sóbontó elektrolízissel lebontja a sót nátriumra és klórra. A klór azonnal feloldódik a vízben, hipoklórossavat képezve. Mivel nem lesz kötött klór a vízben, ezért a medencénk környéke és mi sem leszünk uszoda szagúak.

2. Napenergia felhasználása

A medence üzemeltetésének és esetleges fűtésének egyik legkörnyezetbarátabb (és költségkímélőbb) módja a napenergia használata. Egy 2-3 kW-os napelem telepítése elegendő a medence és a tartozékok – például a szivattyú, a szűrő stb. – üzemeltetési költségeinek fedezésére. Ha a medence szivattyú üzemeltetését 10:00-15:00 óra közé időzítjük akkor a többlet napenergiát használjuk fel, és pénzt takarítunk meg.

3. Buborékfólia vagy polikarbonátfedés használata

A használaton kívüli medence lefedése egyszerű, de hatékony módja annak, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat. A medencefedések a szigetelés és a kényelem mellett segít megrtartani a hőt, csökkentik a párolgást, segítenek tovább fenntartartani a víz kémiai egyensúlyát.

3.1. Polikarbonátfedés

A medencefedések megakadályozza a víz elpárolgását. Úgy tervezték, hogy ellenálljanak az erős UV-sugárzásnak, így hosszabb az élettartamuk és jobb szigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. A polikarbonátfedések használata közel 8-10 fokos hőmérsékletemelkedést tesz lehetővé, miközben éjszaka is tárolja a hőt és másnapra sem hül ki a medence vize.

3.2. Buborékfólia

Alternatív megoldásként nyáron használhatunk buboréktakaró fóliát. A takaró légzsebeket tartalmaz amelyek a nap hőjét elnyelve a medence vízének adják le. Egy jó buborékfólia takaró 8 fokkal is megemelik a a víz hőfokát, azonbannem tartják olyan hatékonyan a hőt egy éjszakán át, mint a védőtetők. A buborékfólia bár olcsóbb megoldás, mint a vízreúszó medencefedések, azonban az élettartamuk is rövidebb.

Tudtad?

A Desjoyaux szűrőrendszere fele annyi energiafelhasználással jár, mint a hagyományos szűrőrendszerek, mivel a víztestet nem kell egy külső szürőközegen átnyomni.

A Desjoyaux szűrők tisztitása csupán 1-2 hetente pár percet vesznek igénybe.

4. Robottisztító rendszerek telepítése

robottisztító rendszerek használata csökkenti a túlzott vegyszerhasználat szükségességét és emelett csökkentik a karbantartási időt. Ma már számos olyan modell létezik amely teljesen automatizált, a tisztítás befejeztével leállnak és ki is kapcsolnak.

5. Ne melegítsük feleslegesen túl a vízet

A legtöbb medence esetében az ideális hőmérséklet 25-28 fok. Minden 1 C fokos hőmérséklet-emelkedés 10-30 százalékkal növeli az energiaköltségeket!

6. Kerüljük a szivattyú egésznapos használatát

A nap 24 órájában működő hagyományos medenceszivattyú egy év alatt annyi üvegházhatású gázt képes termelni, mint egy nagy autó. A károsanyag-kibocsátás és a költségek csökkentése érdekében használjunk időzítőt a szivattyú működési idejének szabályozására. A szivattyú optimális működése érdekében rendszeresen tisztítsuk a szűrőt.

Kezdődhet az építkezés?

Környezettudatos medencéinket 7 nap alatt telepíteni tudjuk az otthonodban.

Hívj minket (+36705903766) vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Medencét szeretnél, de nem tudod hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnod? Segítünk! Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogy mire figyelj.
Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan indíthatod újra a medencédet tél után? Kövesd ezt a pár lépést és magabiztosan nyithatod az uszodát…
A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…