Skip to content

Tiszta és egészséges medencevíz: A megfelelő vízparaméterek jelentősége

Az úszómedence az egyik legjobb módja annak, hogy elkerüljük a forró nyári napok kínzó hőségét, és pihentető élményt nyújtson mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek. Azonban, hogy maximális örömet nyújtson a medence, rendszeres karbantartást és a vízparaméterek mérésétt igényli.

Az egyik legfontosabb tényező a medencevíz tisztasága és minősége. Ez nemcsak a medence megjelenésére, hanem az egészségünkre is hatással van. A víz minőségét három fő paraméter határozza meg: a pH-érték, a víz lúgossága és a vízkeménység.

Ha a medencevizünk nem megfelelő minőségű, az olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint például bőrirritáció, allergiás reakciók, légúti problémák vagy szemirritációk. Ezek elkerülése érdekében, érdemes figyelemmel kísérni a vízminőséget és rendszeresen ellenőrizni a fent említett paramétereket.

medence

1. pH-érték

A pH-érték a medencevíz savasságának mértéke. Az optimális pH-érték tartomány 7,2 és 7,8 között van. Ha a pH-érték túl alacsony, a víz savas lesz, és irritálhatja a bőrt és a szemet. Ha a pH-érték túl magas, a víz lúgos lesz, ami szintén irritációt okozhat. A túl magas vagy túl alacsony pH-érték emellett negatívan befolyásolhatja a medencevíz fertőtlenítését is. Az optimális vízminőség fenntartása érdekében javasolt rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén beállítani a pH-értéket. Azonban ma már vannak automata vízkezelő rendszerek, amik elvégzik ezt helyetted. 

2. Víz lúgossága

A víz lúgossága szintén fontos tényező a medencevíz minőségének meghatározásában. Az optimális lúgossági tartomány 80-120 ppm (parts per million) között van. Ha a lúgosság túl alacsony, az vízkövesedést okozhat, míg ha túl magas, a víz zavarossá válhat.

3. Vízkeménység

A vízkeménység az ásványi anyagok, mint például a kalcium és a magnézium koncentrációját jelenti a medencevízben. Az optimális vízkeménységi tartomány 200-400 ppm (11,22 – 22,4 nk)  között van. Ha a vízkeménység túl alacsony, a víz agresszívabb lehet a medence és az azt körülvevő területek számára, míg ha túl magas, a víz elhomályosodhat és vízkövesedést okozhat.

A fenti paraméterek mellett fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük a medencét, valamint a szűrőrendszert is ellenőrizzük és karbantartsuk. A medencevíz fertőtlenítésére általában klórt használunk, de a napfény, a hőmérséklet, a medence használata és az időjárási viszonyok hatással lehetnek a hatékonyságára. A szűrőrendszer eltávolítja a szennyeződéseket és a baktériumokat a medencevízből, ezzel javítva a vízminőséget.

Összefoglalva, a medencevíz minősége és egészségünkre gyakorolt hatása nagyban függ a vízparaméterektől, mint a pH-érték, a víz lúgossága és a vízkeménység. Ezért fontos, ha nem rendelkezünk automata vízkezelő rendszerrel, hogy rendszeresen ellenőrizzük és szükség esetén beállítsuk ezeket a paramétereket. Rendszeres karbantartással és a megfelelő szűrőrendszerrel megelőzhetjük a baktériumok és a szennyeződések jelenlétét a medencevízben, és élvezhetjük a nyári napok hűsítő élményét.

Kezdődhet az építkezés?

Ha meglévő hagyományos homokszűrős medencédet szeretnéd felújítani és egy energiahatékonyabb rendszerre cserélni szívesen segítünk!

Ha bármilyen kérdésed van a medencefelújítással kapcsolatban hívj minket (+36705903766)  vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online.
Környezettudatos medencéinket 7 nap alatt
telepíteni tudjuk az otthonodban, és örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal az építkezés első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Medencét szeretnél, de nem tudod hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnod? Segítünk! Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogy mire figyelj.
Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan indíthatod újra a medencédet tél után? Kövesd ezt a pár lépést és magabiztosan nyithatod az uszodát…
A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…