Skip to content

Milyen medenceszűrőt válasszak? – Bemutatjuk a két legelterjedtebb szűrőt és használatukat

A medenceszűrő feladata a medencevízben lévő szennyeződések kiszűrése. Ez az egyik legfontosabb alkotóeleme a medencének. A medence szűrési folyamata akkor optimális, ha a a teljes vízmennyiség 8 óránál rövidebb idő alatt kering át a szűrőn (ez azt jelenti, hogy a rendszer 24 óra alatt 3-szor szűri meg a víztestet).

Ezért a medence hidraulikai rendszerét úgy érdemes megtervezni, hogy ez a működés lehetővé váljon, és egyúttal a felesleges vízhasználat korlátozva legyen. Számos szűrőmodell kapható, a legelterjedtebbek ezek közül a szűrőmembrán és a homokszűrő.

Nézzük meg ezt a két szűrőmodellt közelebbről!

Szűrőmembrán

Hogyan működik?

A szűrőmembránt kifejezetten a Desjoyaux típusú szűrőkhöz tervezték. 

A hajók külső motorjai ihlette Desjoyaux kompakt szűrőrendszerét a medenceszerkezetbe építik be vagy a medence falára szerelik fel. Ez a medence lábánál található kompakt rendszer a klasszikus szűrőrendszer minden elemét tartalmazza, beleértve a szűrőmembránt is. 

A szűrőmembrán:

  • különböző szűrési finomságban kapható
  • a legjobb ár-érték arányú szűrőalkatrész
  • telepítése könnyű (általában a monoblokk szűrőben a szivattyú előtt helyezkedik el)

Mik a jellemzői?

A szűrők hatékonysága a szűrési finomsággal mérhető, ezért a szűrőmembrán az egyik legkiválóbb szűrőtípus.

A Desjoyaux 30, 15 és 6 mikronos szűrőmembránokat forgalmaz, így a szűrés finomságát az adott időszakhoz, a medence környezetéhez és a fürdés gyakoriságához igazíthatod. A 30 mikronos szűrőmembránt a medence szezonális nyitásakor célszerű használnod, a 15 mikronos változat az átlagos, kiegyensúlyozott medencevízhez, a 6 mikronos szűrő pedig a kevésbé szennyezett beltéri medencékhez a legjobb választás.

A szűrőmembrán ár-érték aránya kimagasló. A termék élettartama 1 és 3 év közötti, így hosszú ideig használhatod.

Karbantartás és használat

A szűrőmembránt nem szükséges karbantartanod. Az egyetlen teendőd a szűrő szezon alatti tisztítása. A szűrőt folyóvízzel vagy mosógéppen tudod kitisztítani, ehhez nagyon kevés vízre lesz csak szükséged. (A medence használatának gyakoriságától és elhelyezésétől függően a tisztítási igény változhat.)

A JD MASTER FILT vagy a JD MAXI FILTER hosszú élettartamú szűrők, amelyek élettartama jóval hosszabb (6-8-szor több). Ha ezeket használod, akkor kevesebbszer szükséges tisztítani őket.

Homokszűrő

Hogyan működik?

A homokszűrő két különböző szemcseméretű homokkal megtöltött tartály (a tartály felső részében durva, az alsó részében finom homok található). A szivattyú a medencevizet a tartály felső részébe vezeti, majd a víz a tartályon áthaladva alul kifolyik, így a homok kiszűri a szennyeződéseket a vízből. 

A homok átlagos finomsága 20 és 40 mikron közötti.

Mik a jellemzői?

A homokszűrő egy viszonylagosan nagy rendszer, mivel a működtetéséhez egy terjedelmesebb homoktartály szükséges. Ezért a homokszűrő esetében egy külön helyiséget szükséges építeni. A medencét és a szűrőt földalatti csövekkel kötik össze.

A homokszűrők szűrési finomsága átlagosnak tekinthető. A finomabb szűréshez szükség lehet egy plusz flokkulálószer hozzáadására.

A homokszűrő tisztítása (ún. visszamosás) jelentős mennyiségű vizet emészt fel.

Kezdődhet az építkezés?

Ha még csak szemezel az álommedencéddel, érdemes felvenned velünk a kapcsolatot.

Környezettudatos medencéink újrahasznosított anyagból készülnek és fele annyi elektromos energiát használnak fel, mint egy átlagos medence. Ezt nemcsak a bolygónk, de a pénztárcád is meg fogja köszönni. Ráadásul mindössze 7 nap alatt telepíteni tudjuk a medencédet!

Hívj minket (+36705903766) vagy írj nekünk online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Medencét szeretnél, de nem tudod hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnod? Segítünk! Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogy mire figyelj.
Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan indíthatod újra a medencédet tél után? Kövesd ezt a pár lépést és magabiztosan nyithatod az uszodát…
A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…