Skip to content

Ha zöldre színeződik a medence vize – Így szabadulhatsz meg a foszfátoktól!

Sok medence tulajdonos nem tudja, hogy a foszfátok nem megfelelő mennyisége a vízben problémát okozhat, ugyanis ronthatják a medencevíz minőségét. A foszfátok nagyon sokféle módon kerülhetnek a medencédbe: például esővel, növényekkel vagy rovarok által. A medence vize zöldre színeződhet tőlük, amelynek a legfőbb oka az, hogy az algák szeretik a foszfátokat, mivel kitűnő növényi tápanyagok. Szerencsére a foszfátok mennyiségét viszonylag egyszerűen kezelheted. Most megmutatjuk, hogy milyen terméket és hogyan érdemes használnod ehhez!

Mivel lehet kimutatni a foszfátok jelenlétét a medencében?

Ha a vízparaméterek megfelelőek, a sokkoló klórozás és az algásodás elleni kezelések mellett is rendszeresen zöldre színeződik a medencéd vize, akkor ennek oka a foszfátok jelenléte lehet. Ezt egy foszfátteszttel is megerősítheted.

Ahhoz, hogy továbbra is önfeledten élvezhesd a kiváló vízminőséget, meg kell szabadulnod a foszfátoktól.

Hogyan alakulhat ki magas foszfátszint a medencémben?

Ha zöld a medence vize, akkor sokkoló klórozást vagy algaölő kezelést javaslunk. Mielőtt azonban az algák elpusztulnak, foszfátokat bocsátanak ki magukból, amivel újabb algák kifejlődését segítik elő, mert az algák foszfátokkal táplálkoznak.

Kész is az ördögi kör! Ezért is elengedhetetlen, hogy megállítsd az algák elszaporodását!

Hogyan szabadulhatok meg a foszfátoktól?

Mérd meg a foszfátszintet!

Ahhoz, hogy kiderüljön, hogy az algásodást a foszfátok jelenléte okozza-e a medencédben, meg kell mérned a víz foszfáttartalmát. Ehhez a JD Foszfátesztet használhatod. A folyamat nagyon egyszerű: a reagens tasak tartalmát egyszerűen hozzá kell öntened egy medencevízzel megtöltött kémcsőhöz, majd következő lépésben miután lezártad a kémcsövet, össze kell ráznod a kémcsövet, hogy a por feloldódjon benne. És már össze is hasonlíthatod a víz színét a mellékelt színskálával.

A vízben lévő foszfátok szintje nem haladhatja meg a 100 µg/l-t (mikrogramm per liter), azaz nem lehet 10 grammnál több foszfát 100 m³ vízben.

Használd a megfelelő termékeket a medence foszfátszintjének csökkentéséhez!

Ha a medencében a foszfátszint túl magas, a JD folyékony foszfátgátlót ajánljuk a foszfátszint beállításához.

A folyékony foszfátgátló szer megfelelő adagját a medence térfogata és a jelenlévő foszfátok mennyisége alapján tudjuk kiszámítani:

Javasolt mennyiség (ml-ben) = 0,015 X medence térfogata (m3) X foszfáttartalom (µg/l) (mikrogramm per liter).

Ahhoz, hogy a termék optimális hatást érjen el, a medencének algamentesnek kell lennie. Szükség esetén ajánlott a medence karbantartása, és a medence szűrőrendszerének (szűrőzsák vagy szűrőbetét) kitisztítása.

A foszfátgátló terméket helyreállító és megelőző kezelésként is alkalmazhatod

Helyreállító kezelés :

  1. Mosd ki a szűrőket.
  2. Rázd fel a folyékony foszfátgátlót, és öntsd a terméket az ürítő fúvókák elé. (Akkor végezd ezt a folyamatot, amikor a mendence éppen nincsen használatban.)
  3. Hagyd a szűrőrendszert 24 órán keresztül működni, és az idő leteltével ellenőrizd újra a foszfátszintet.

Megelőző kezelés:

  1. Használj 150ml foszfátgátlót 100m³ vízhez. Így 100 µg foszfátot (0,1mg/L) távolítható el.
  2. Rázd fel a folyékony foszfátgátlót, és öntsd a terméket az ürítő fúvókák elé. (Akkor végezd ezt a folyamatot, amikor a mendence éppen nincsen használatban.
  3. Hagyd a szűrőrendszert 24 órán keresztül működni.

Egy szezon során körülbelül havonta egyszer szükséges ellenőrizned a medencevíz foszfátszintjét.

Kezdődhet az építkezés?

Környezettudatos medencéinket 7 nap alatt telepíteni tudjuk az otthonodban.

Hívj minket (+36705903766) vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.Medence méretek? Segítünk választani!

Medence méretek? Segítünk választani!

Válassz tökéletes méretű medencét a Desjoyaux széles kínálatából! A kültéri medencék nem csak nagy kertekbe építhetők. Segítünk!
Kímélőbb vízkezelés brómmal? Ismerkedj meg ezzel a kevésbé ismert medencevíz kezelő szerrel!

Kímélőbb vízkezelés brómmal? Ismerkedj meg ezzel a kevésbé ismert medencevíz kezelő szerrel!

Sokkal több kiváló tulajdonsággal rendelkezik, mint a mindenki által ismert testvére, a klór. Miért érdemes a brómot választanod? Cikkünkből megtudhatod!
Tiszta és egészséges medencevíz: A megfelelő vízparaméterek jelentősége

Tiszta és egészséges medencevíz: A megfelelő vízparaméterek jelentősége

A megfelelő vízminőség elengedhetetlen az élvezetes fürdőzéshez. Ismerd meg a pH-érték, a víz lúgossága és a vízkeménység fontosságát, és hogyan…