Skip to content

Ha zöldre színeződik a medence vize – Így szabadulhatsz meg a foszfátoktól!

Sok medence tulajdonos nem tudja, hogy a foszfátok nem megfelelő mennyisége a vízben problémát okozhat, ugyanis ronthatják a medencevíz minőségét. A foszfátok nagyon sokféle módon kerülhetnek a medencédbe: például esővel, növényekkel vagy rovarok által. A medence vize zöldre színeződhet tőlük, amelynek a legfőbb oka az, hogy az algák szeretik a foszfátokat, mivel kitűnő növényi tápanyagok. Szerencsére a foszfátok mennyiségét viszonylag egyszerűen kezelheted. Most megmutatjuk, hogy milyen terméket és hogyan érdemes használnod ehhez!

Mivel lehet kimutatni a foszfátok jelenlétét a medencében?

Ha a vízparaméterek megfelelőek, a sokkoló klórozás és az algásodás elleni kezelések mellett is rendszeresen zöldre színeződik a medencéd vize, akkor ennek oka a foszfátok jelenléte lehet. Ezt egy foszfátteszttel is megerősítheted.

Ahhoz, hogy továbbra is önfeledten élvezhesd a kiváló vízminőséget, meg kell szabadulnod a foszfátoktól.

Hogyan alakulhat ki magas foszfátszint a medencémben?

Ha zöld a medence vize, akkor sokkoló klórozást vagy algaölő kezelést javaslunk. Mielőtt azonban az algák elpusztulnak, foszfátokat bocsátanak ki magukból, amivel újabb algák kifejlődését segítik elő, mert az algák foszfátokkal táplálkoznak.

Kész is az ördögi kör! Ezért is elengedhetetlen, hogy megállítsd az algák elszaporodását!

Hogyan szabadulhatok meg a foszfátoktól?

Mérd meg a foszfátszintet!

Ahhoz, hogy kiderüljön, hogy az algásodást a foszfátok jelenléte okozza-e a medencédben, meg kell mérned a víz foszfáttartalmát. Ehhez a JD Foszfátesztet használhatod. A folyamat nagyon egyszerű: a reagens tasak tartalmát egyszerűen hozzá kell öntened egy medencevízzel megtöltött kémcsőhöz, majd következő lépésben miután lezártad a kémcsövet, össze kell ráznod a kémcsövet, hogy a por feloldódjon benne. És már össze is hasonlíthatod a víz színét a mellékelt színskálával.

A vízben lévő foszfátok szintje nem haladhatja meg a 100 µg/l-t (mikrogramm per liter), azaz nem lehet 10 grammnál több foszfát 100 m³ vízben.

Használd a megfelelő termékeket a medence foszfátszintjének csökkentéséhez!

Ha a medencében a foszfátszint túl magas, a JD folyékony foszfátgátlót ajánljuk a foszfátszint beállításához.

A folyékony foszfátgátló szer megfelelő adagját a medence térfogata és a jelenlévő foszfátok mennyisége alapján tudjuk kiszámítani:

Javasolt mennyiség (ml-ben) = 0,015 X medence térfogata (m3) X foszfáttartalom (µg/l) (mikrogramm per liter).

Ahhoz, hogy a termék optimális hatást érjen el, a medencének algamentesnek kell lennie. Szükség esetén ajánlott a medence karbantartása, és a medence szűrőrendszerének (szűrőzsák vagy szűrőbetét) kitisztítása.

A foszfátgátló terméket helyreállító és megelőző kezelésként is alkalmazhatod

Helyreállító kezelés :

  1. Mosd ki a szűrőket.
  2. Rázd fel a folyékony foszfátgátlót, és öntsd a terméket az ürítő fúvókák elé. (Akkor végezd ezt a folyamatot, amikor a mendence éppen nincsen használatban.)
  3. Hagyd a szűrőrendszert 24 órán keresztül működni, és az idő leteltével ellenőrizd újra a foszfátszintet.

Megelőző kezelés:

  1. Használj 150ml foszfátgátlót 100m³ vízhez. Így 100 µg foszfátot (0,1mg/L) távolítható el.
  2. Rázd fel a folyékony foszfátgátlót, és öntsd a terméket az ürítő fúvókák elé. (Akkor végezd ezt a folyamatot, amikor a mendence éppen nincsen használatban.
  3. Hagyd a szűrőrendszert 24 órán keresztül működni.

Egy szezon során körülbelül havonta egyszer szükséges ellenőrizned a medencevíz foszfátszintjét.

Kezdődhet az építkezés?

Környezettudatos medencéinket 7 nap alatt telepíteni tudjuk az otthonodban.

Hívj minket (+36705903766) vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.



Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Medencét szeretnél, de nem tudod hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnod? Segítünk! Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogy mire figyelj.
Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan indíthatod újra a medencédet tél után? Kövesd ezt a pár lépést és magabiztosan nyithatod az uszodát…
A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…