Skip to content

Vízkezelés klórral – Mikor és hogyan használjuk?

A klór a legelterjedtebb vízkezelő szer, amelyet régóta alkalmaznak. A klór használatának több előnye is van: fertőtlenítő, algaölő és oxidálószer is egyben, valamint hosszú távon biztosítja a víz sterilizálását. Ahhoz, hogy a klór ellenálljon a nap UV-sugarainak, a klórt stabilizátorral együtt kell használni. 

A Desjoyaux Medencék 2 fajta klórt kínál: stabilizált klórt és hipoklórt (nem stabilizált klór), az utóbbihoz stabilizátort kell hozzáadni.

Stabilizált klór

A stabilizált klórt használják a leggyakrabban az úszómedencékhez, mivel az általa kibocsátott stabilizátor lehetővé teszi, hogy ellenálljon a nap UV-sugarainak. Hatása nem befolyásolja a pH-értéket, és könnyen tárolható. A lassú klór hatása, ahogy a neve is mutatja, hosszú ideig tart. Tabletta formájában vásárolható meg. A (lökésszerű) sokkoló klór a zöld víz helyreállítására használható. Ez változat 20 g-os tabletta vagy granulátum formájában érhető el.

A Desjoyaux által ajánlott adagolás

  1. Lassú klór: hetente egy 40 m3-es medencéhez 1 tablettát javasolunk használni. Ez 5-7 napig biztosítja a medence megfelelő klórszintjét. Ennek a klórnak az alkalmazása függ a vízhőmérséklettől és a medencét használó személyek számától is.
  2.  Sokkoló klór: a zöld víz helyreállításához: 10 g/m3 használatát javasoljuk.

Megjegyzés: Ha a medencében túl sok a stabilizátor (régi a víz és sokszor ismételt a sokkoló klórozás), a klór hatása csökkenhet vagy akár meg is szűnhet.

További kérdésekkel fordulj bizalommal Desjoyaux kereskedőhöz, aki segít elkészíteni a stabilizátor használatához szükséges egyedi elemzést, a medence paraméterei alapján.

Nem stabilizált vagy hipoklór

Ez a fajta klór nem tartalmaz stabilizátort, ezért hozzá kell adni megfelelő mennyiségű stabilizátort, hogy a klór ellenálljon az UV-sugarak hatásának (50 mg/l). A szükséges mennyiségű stabilizátort adagolhatjuk közvetlenül a medencébe, vagy végezhetünk sokkoló klórozást stabilizált klórral. A stabilizálatlan klór használatával elkerülhető a medencevíztest részleges kiürítését, mivel a víz soha nem telítődik stabilizátorral. A HTH használata azonban nem ajánlott a kemény vízzel rendelkező régiókban (vízkeménység > 250°F).

  • Stabilizálatlan lassú klór vagy hipoklór: 300 g-os rudakban kapható.
  • Nem stabilizált sokkoló klór vagy Hipoklór: Granulátum formájában érhető el.

FIGYELMEZTETÉS: Soha ne adjunk hozzá és ne keverjük a stabilizált és a nem stabilizált klórt.

A granulált hipoklór nem stabilizált klór, amely lehetővé teszi a medence klórozását stabilizátor alkalmazása nélkül. Használható a medence karbantartására, valamint a klórszint beállítására.

A Desjoyaux által ajánlott adagolás

  • Medence beüzemelés vagy a klórszint beállítás esetén 10 m3 vízhez 70 g klór adagolása javasolt az ideális vízminőséghez.
  • Medencekarbantartás esetén 10 m3 vízhez 30 g klór adagolása ajánlott naponta a megfelelő vízminőséghez.
    Alkalmazás: Hígítsunk 15 g/l-t egy műanyag vödörben, és szórjuk az oldatot a medencébe.

Ajánlott klórmennyiség a medencében: A medence vizét 1 – 1,5 g/m3 klór adagolásával sterilizálhatjuk (stabilizált és nem stabilizált klór választása esetén egyaránt).

 

Kezdődhet az építkezés?

Környezettudatos medencéinket 7 nap alatt telepíteni tudjuk az otthonodban.

Hívj minket (+36705903766) vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Medencét szeretnél, de nem tudod hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnod? Segítünk! Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogy mire figyelj.
Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan indíthatod újra a medencédet tél után? Kövesd ezt a pár lépést és magabiztosan nyithatod az uszodát…
A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…