Skip to content

Vízkezelés klórral – Mikor és hogyan használjuk?

A klór a legelterjedtebb vízkezelő szer, amelyet régóta alkalmaznak. A klór használatának több előnye is van: fertőtlenítő, algaölő és oxidálószer is egyben, valamint hosszú távon biztosítja a víz sterilizálását. Ahhoz, hogy a klór ellenálljon a nap UV-sugarainak, a klórt stabilizátorral együtt kell használni. 

A Desjoyaux Medencék 2 fajta klórt kínál: stabilizált klórt és hipoklórt (nem stabilizált klór), az utóbbihoz stabilizátort kell hozzáadni.

Stabilizált klór

A stabilizált klórt használják a leggyakrabban az úszómedencékhez, mivel az általa kibocsátott stabilizátor lehetővé teszi, hogy ellenálljon a nap UV-sugarainak. Hatása nem befolyásolja a pH-értéket, és könnyen tárolható. A lassú klór hatása, ahogy a neve is mutatja, hosszú ideig tart. Tabletta formájában vásárolható meg. A (lökésszerű) sokkoló klór a zöld víz helyreállítására használható. Ez változat 20 g-os tabletta vagy granulátum formájában érhető el.

A Desjoyaux által ajánlott adagolás

  1. Lassú klór: hetente egy 40 m3-es medencéhez 1 tablettát javasolunk használni. Ez 5-7 napig biztosítja a medence megfelelő klórszintjét. Ennek a klórnak az alkalmazása függ a vízhőmérséklettől és a medencét használó személyek számától is.
  2.  Sokkoló klór: a zöld víz helyreállításához: 10 g/m3 használatát javasoljuk.

Megjegyzés: Ha a medencében túl sok a stabilizátor (régi a víz és sokszor ismételt a sokkoló klórozás), a klór hatása csökkenhet vagy akár meg is szűnhet.

További kérdésekkel fordulj bizalommal Desjoyaux kereskedőhöz, aki segít elkészíteni a stabilizátor használatához szükséges egyedi elemzést, a medence paraméterei alapján.

Nem stabilizált vagy hipoklór

Ez a fajta klór nem tartalmaz stabilizátort, ezért hozzá kell adni megfelelő mennyiségű stabilizátort, hogy a klór ellenálljon az UV-sugarak hatásának (50 mg/l). A szükséges mennyiségű stabilizátort adagolhatjuk közvetlenül a medencébe, vagy végezhetünk sokkoló klórozást stabilizált klórral. A stabilizálatlan klór használatával elkerülhető a medencevíztest részleges kiürítését, mivel a víz soha nem telítődik stabilizátorral. A HTH használata azonban nem ajánlott a kemény vízzel rendelkező régiókban (vízkeménység > 250°F).

  • Stabilizálatlan lassú klór vagy hipoklór: 300 g-os rudakban kapható.
  • Nem stabilizált sokkoló klór vagy Hipoklór: Granulátum formájában érhető el.

FIGYELMEZTETÉS: Soha ne adjunk hozzá és ne keverjük a stabilizált és a nem stabilizált klórt.

A granulált hipoklór nem stabilizált klór, amely lehetővé teszi a medence klórozását stabilizátor alkalmazása nélkül. Használható a medence karbantartására, valamint a klórszint beállítására.

A Desjoyaux által ajánlott adagolás

  • Medence beüzemelés vagy a klórszint beállítás esetén 10 m3 vízhez 70 g klór adagolása javasolt az ideális vízminőséghez.
  • Medencekarbantartás esetén 10 m3 vízhez 30 g klór adagolása ajánlott naponta a megfelelő vízminőséghez.
    Alkalmazás: Hígítsunk 15 g/l-t egy műanyag vödörben, és szórjuk az oldatot a medencébe.

Ajánlott klórmennyiség a medencében: A medence vizét 1 – 1,5 g/m3 klór adagolásával sterilizálhatjuk (stabilizált és nem stabilizált klór választása esetén egyaránt).

 

Kezdődhet az építkezés?

Környezettudatos medencéinket 7 nap alatt telepíteni tudjuk az otthonodban.

Hívj minket (+36705903766) vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…
Ha időben észreveszed, a medencefólia még javítható. Több módszer is kínálkozik rá.

Ha időben észreveszed, a medencefólia még javítható. Több módszer is kínálkozik rá.

Ha időben észreveszed a medencebélésen bekövetkező változásokat, még van időd a javításra. Megmutatjuk, hogy milyen esetekben lehetséges a javítás és…
Érdekel mennyibe kerülne egy kerti beépített medence? Megmutatjuk az árakat.

Érdekel mennyibe kerülne egy kerti beépített medence? Megmutatjuk az árakat.

Érdekel mennyibe kerülne egy kerti beépített medence? Megmutatjuk az árakat és azt is, melyik típusú medencét érdemes választanod, illetve milyen…