Skip to content

Ha időben észreveszed, a medencefólia még javítható. Több módszer is kínálkozik rá.

Ha rendszeresen foglalkozol a medencéddel és nem hanyagolod el a karbantartását, akkor valószínűleg időben észreveszed majd a bélésen bekövetkező változásokat, és lesz időd a javításra. A medencebélés átlagos élettartama 10-12 év. A fólia minőségétől, a rendszeres karbantartástól függően akár még ennél hosszabb ideig is használható. Ebben a cikkben sorra vesszük, hogy milyen esetekben lehetséges a bélés javítása és bemutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a medencefólia felújítására. 

medencefolia

Ebből láthatod, hogy a medencebélés már nem javítható

Ha a bélés porozitása már szabad szemmel is látható és medence fólia elveszti fényét, akkor az anyag elöregedett. Ezt tapintással is érzékelheted, hiszen a bélésen finom repedések, gyűrődések is megjelennek. 

Az idő múlásával a medence bélését alkotó PVC-ből készült anyag érzékennyé válik a kémiai anyagokra és a hőmérséklet változásokra, módosítva az anyag rugalmasságát.  Ebben a fázisban olyan mértékben elöregedett az anyag, hogy az sajnos már vízszivárgást okozhat. Ebben az esetben a fólia már nem javítható.

Szerencséd van! Ebben az esetben még javítható a fólia

Ha a medence fólián még nem láthatóak az elöregedés és idő előtti kopás jelei, és csak egy szivárgást okozó rés található a bélésen, szerencséd van. Ebben az állapotában még van lehetőség a javításra. 

Három javítási módszer is rendelkezésedre áll a lyukas bélés kijavítására. 

Tapasz

A bélésen keletkező kisebb lyukak és repedések a medenceburkolatok felújítására tervezett javítókészletekkel orvosolhatók. A készletben található tapasz praktikus megoldás, könnyen használható, lehetővé teszi a lyukak és repedések lezárását. Ezzel az egyszerű módszerrel a víz alatti javítást is megoldhatod szezon alatt, amikor a medence még használatban van.

A tapasz felragasztása egyszerű. Első lépésben vágd ki a tapaszt a beborítandó felülethez illeszkedő méretben és formában, majd ragaszd fel a javítandó felületre. Miután a tapaszt felhelyezted a lyukra, hajtsd félbe, és az utolsó pillanatban hajtsd ki víz alatt, közvetlenül a javítandó területre való felhelyezése előtt. Tartsd lenyomva néhány másodpercig, és nyomd ki a felesleges légbuborékokat. Ha a medence fenekén kell a javítást elvégezned, akkor érdemes néhány percig egy nehéz tárgyat helyezned a tapaszra, hogy biztosítsd az erős tapadást.

Folyékony PVC

Ha apróbb lyukak vannak a bélésen, akkor folyékony PVC felvitelével is lehetséges a javítás. Ezt viszont jobb, ha egy szakemberre bízod!

Forró levegős hegesztés

Legvégül az utolsó technika, ami akár hosszú ideig tartós eredményt hozhat, a forró levegős hegesztés. Ennél a módszernél egy leister típusú hegesztő berendezés segítségével, anyaggal töltik fel a lyukat. Ezt a technikát viszont kizárólag jól képzett szakember végezheti el, és csakis akkor, amikor az úszómedence használaton kívül van! Az eljárás előtt le kell ereszteni a vizet a medencéből.

Ha a medencebélés cseréje mellett döntesz

Ahogy írtuk, a bélés eleinte még felújítható és gyorsan javítható. Ellenkező esetben azonban célszerű gyorsan cserélni. A medencebélés cseréjét érdemes hozzáértő szakembernek elvégeznie, mert még ha látszólag is egyszerűnek tűnnek a lépések, a művelet a gyakorlatban sokkal bonyolultabb, mint amilyennek látszik. 

Szerencsére, ha a Desjoyaux fóliáját választod, a környezeted is megkíméled, hiszen újrahasznosított anyagból készülnek!

Tipp

Minden nap ügyelj a klóradagok betartására és a megfelelő tisztítószerek használatára! A kémia anyagok nem megfelelő használata és a medencében összegyűlt kosz károsíthatja a medencefóliát, amivel lerövidül annak használati ideje. 

Nézd meg az elektromos robottisztítónkat!

Kezdődhet az építkezés?

Környezettudatos medencéinket 7 nap alatt telepíteni tudjuk az otthonodban.

Hívj minket (+36705903766) vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Medencét szeretnél, de nem tudod hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnod? Segítünk! Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogy mire figyelj.
Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan indíthatod újra a medencédet tél után? Kövesd ezt a pár lépést és magabiztosan nyithatod az uszodát…
A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…