Skip to content

Ha időben észreveszed, a medencefólia még javítható. Több módszer is kínálkozik rá.

Ha rendszeresen foglalkozol a medencéddel és nem hanyagolod el a karbantartását, akkor valószínűleg időben észreveszed majd a bélésen bekövetkező változásokat, és lesz időd a javításra. A medencebélés átlagos élettartama 10-12 év. A fólia minőségétől, a rendszeres karbantartástól függően akár még ennél hosszabb ideig is használható. Ebben a cikkben sorra vesszük, hogy milyen esetekben lehetséges a bélés javítása és bemutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a medencefólia felújítására. 

medencefolia

Ebből láthatod, hogy a medencebélés már nem javítható

Ha a bélés porozitása már szabad szemmel is látható és medence fólia elveszti fényét, akkor az anyag elöregedett. Ezt tapintással is érzékelheted, hiszen a bélésen finom repedések, gyűrődések is megjelennek. 

Az idő múlásával a medence bélését alkotó PVC-ből készült anyag érzékennyé válik a kémiai anyagokra és a hőmérséklet változásokra, módosítva az anyag rugalmasságát.  Ebben a fázisban olyan mértékben elöregedett az anyag, hogy az sajnos már vízszivárgást okozhat. Ebben az esetben a fólia már nem javítható.

Szerencséd van! Ebben az esetben még javítható a fólia

Ha a medence fólián még nem láthatóak az elöregedés és idő előtti kopás jelei, és csak egy szivárgást okozó rés található a bélésen, szerencséd van. Ebben az állapotában még van lehetőség a javításra. 

Három javítási módszer is rendelkezésedre áll a lyukas bélés kijavítására. 

Tapasz

A bélésen keletkező kisebb lyukak és repedések a medenceburkolatok felújítására tervezett javítókészletekkel orvosolhatók. A készletben található tapasz praktikus megoldás, könnyen használható, lehetővé teszi a lyukak és repedések lezárását. Ezzel az egyszerű módszerrel a víz alatti javítást is megoldhatod szezon alatt, amikor a medence még használatban van.

A tapasz felragasztása egyszerű. Első lépésben vágd ki a tapaszt a beborítandó felülethez illeszkedő méretben és formában, majd ragaszd fel a javítandó felületre. Miután a tapaszt felhelyezted a lyukra, hajtsd félbe, és az utolsó pillanatban hajtsd ki víz alatt, közvetlenül a javítandó területre való felhelyezése előtt. Tartsd lenyomva néhány másodpercig, és nyomd ki a felesleges légbuborékokat. Ha a medence fenekén kell a javítást elvégezned, akkor érdemes néhány percig egy nehéz tárgyat helyezned a tapaszra, hogy biztosítsd az erős tapadást.

Folyékony PVC

Ha apróbb lyukak vannak a bélésen, akkor folyékony PVC felvitelével is lehetséges a javítás. Ezt viszont jobb, ha egy szakemberre bízod!

Forró levegős hegesztés

Legvégül az utolsó technika, ami akár hosszú ideig tartós eredményt hozhat, a forró levegős hegesztés. Ennél a módszernél egy leister típusú hegesztő berendezés segítségével, anyaggal töltik fel a lyukat. Ezt a technikát viszont kizárólag jól képzett szakember végezheti el, és csakis akkor, amikor az úszómedence használaton kívül van! Az eljárás előtt le kell ereszteni a vizet a medencéből.

Ha a medencebélés cseréje mellett döntesz

Ahogy írtuk, a bélés eleinte még felújítható és gyorsan javítható. Ellenkező esetben azonban célszerű gyorsan cserélni. A medencebélés cseréjét érdemes hozzáértő szakembernek elvégeznie, mert még ha látszólag is egyszerűnek tűnnek a lépések, a művelet a gyakorlatban sokkal bonyolultabb, mint amilyennek látszik. 

Szerencsére, ha a Desjoyaux fóliáját választod, a környezeted is megkíméled, hiszen újrahasznosított anyagból készülnek!

Tipp

Minden nap ügyelj a klóradagok betartására és a megfelelő tisztítószerek használatára! A kémia anyagok nem megfelelő használata és a medencében összegyűlt kosz károsíthatja a medencefóliát, amivel lerövidül annak használati ideje. 

Nézd meg az elektromos robottisztítónkat!

Kezdődhet az építkezés?

Környezettudatos medencéinket 7 nap alatt telepíteni tudjuk az otthonodban.

Hívj minket (+36705903766) vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…
Érdekel mennyibe kerülne egy kerti beépített medence? Megmutatjuk az árakat.

Érdekel mennyibe kerülne egy kerti beépített medence? Megmutatjuk az árakat.

Érdekel mennyibe kerülne egy kerti beépített medence? Megmutatjuk az árakat és azt is, melyik típusú medencét érdemes választanod, illetve milyen…
Tartsd karban a medencédet úgy, mint egy profi

Tartsd karban a medencédet úgy, mint egy profi

Ha érdekel, miből is áll pontosan egy medence karbantartása, most megmutatjuk. Felkészült leszel, akár egy profi.