Skip to content

Kis kert, kis medence – Kis telken is lehet álommedencéd

Az épített medencéket nem kizárólag nagy telkekre találták ki. Számos olyan medence-modell van már a piacon, ami akkor is funkcionális, és dekoratív lesz a telkeden, ha nem rendelkezel túl nagy alapterülettel. Nézzük meg, milyen előnyökkel rendelkezik egy kis medence egy nagyobb kültéri medencével szemben, és miért érdemes egy egyéni szerkezetkialakítású medencét építtetned egy kis kertbe.

kis-meretu-epitett-folias-medence

Nem számít a kert alapterülete

Egy kis medence egyszerre gazdaságos és környezetbarát választás. Lehetővé teszi, hogy egy igazi luxus pihenőhelyet hozz létre a kertedben, legyen az bármekkora alapterületű. Ez a hely lehet az otthonod fénypontja, amely az ingatlanod értékét is jelentősen meg fogja dobni, ha egy átgondoltan kialakított kis medencét hozol létre.

A kertek átlagos mérete egyébként évről évre csökkenő tendenciát mutat, és egyre több olyan tulajdonossal találkozunk mi is, aki a kis alapterületű kertjébe szeretne medencét építtetni. Így a medence-piacon is egyre több olyan megoldás bukkant fel az elmúlt években, amik lehetővé teszik, hogy egy minden igényt kielégítő mini-medencét tudjunk létre hozni a kertedben.

Kevesebb az adminisztratív formaság

Egy kisméretű medence építésének egyik nagy előnye, hogy jóval kevesebb szabályozásnak kell megfeleltetni az építkezést, mint egy óriási úszómedencénél. Például nem kell előzetesen a munkálatokról szóló nyilatkozatot vagy az építési engedélyt benyújtani a városházán. Így az adminisztratív teendők és bonyodalmak kevesebb fejfájást okoznak.
Magyarországon jelenleg 50m3 nagyságú medencénél nem kell bejelentést tenni, azonban a zöld felület minimum nagysága önkormányzatonként változik!

Egy kis medence kevesebb energiát használ

A kis medence egyben gazdaságos medence is. Persze több megoldás is létezik, amellyel akár a nagyobb méretű medencék is környezetbarátak, és gazdaságosan üzemeltethetők lehetnek.

De ha csak a beszerzési árakat nézed, már szimplán a kevesebb építőanyag-igény, és a rövidebb építési idő miatt is csökkennek a költségek, mintha nagyméretű medencét építtetnél.

A fogyasztás és a berendezések tekintetében a költségek szintén arányosak a medencével: a vízmennyiség is sokkal kisebb lesz, mint egy átlagos medencénél. A vízkezelő termékek fogyasztása pedig szintén lecsökken.

Végül a fűtési rendszerek: habár a modern berendezések nagyon hatékonyak, mégis jelentősen csökken az energiafogyasztás, amikor a vízmennyiség, amit fel kell fűteni, kevesebb.

Fontos a hely kialakítása

Fontos tudatosítanod, hogy a medencéd valószínűleg elfoglalja majd a kerted legnagyobb részét. Ezért fontos, hogy ez a hely funkcionálisan és kényelmesen legyen kialakítva. Ez a hely nem csak az uszodád lesz, hanem az élettered is, amit nem feltétlenül csak fürdőzésre szeretnél majd használni.

Az optimális napfény-mennyiség mellett (erre érdemes különös figyelmet fordítanod, amikor kitalálod, hova építsd a medencét) a medencéhez való hozzáférés kialakítása is kulcsfontosságú. Ez a két tényező az, ami miatt a medencézés igazán élvezetes lesz majd. 

Ha könnyedén bele tudsz csobbanni a medencédbe, és fürdőzés közben nem vagy árnyékban, nőni fog a kis medencéd kihasználhatósága.

Ha van rá lehetőséged, érdemes a medencét és a hátsó kert életterét lépcsővel elválasztanod, de ez persze függ a talaj által kínált lehetőségektől. Ha a Desjoyaux-t választod a medencéd kivitelezésére, egyéni Desjoyaux-projektmenedzsered a telked felmérésében és a medence tervezésében is segíteni fog, és értékes tanácsokkal fog ellátni minden tekintetben.

A kisméretű medencék típusai

Föld feletti kis medence

Számos föld feletti medence-modell kapható a piacon kisebb méretekben is. Ezek elég költséghatékonynak számítanak.

A leszerelhető modellek csak a nyári szezonban üzemelnek a kertben, és mentesülnek minden adminisztratív formaság alól, nem kell hozzájuk építési engedély.

A merevfalú föld feletti medencék (általában acélból vagy fából készülnek) tekintélyes vízmennyiséget kínálnak. Ezekből olyan modellek is kaphatók, amelyeket nem kell leszerelni.

Földbe épített kis medence

Egy földbe épített kis medence építése nem tér el sokban egy nagyobb méretű úszómedencéétől. Számos extra opcióval fel lehet szerelni egy kis medencét is: ellenáramoltató, automatikus vízkezelő, merülőpad oldallépcsővel, saroklépcső… Minden lehetséges, amit csak megálmodsz.

Egyedi kis medence építése

Aktív szerkezetkialakítású kis medence

A Desjoyaux folyamatos, aktív szerkezetkialakítása egy 1978-ban szabadalmaztatott egyedi eljárás. Ennek az aktív szerkezetkialakításnak hála egy kis medencénél sem kell lemondanod az egyedi formákról.

Ugyanúgy, ahogy a nagyobb méretű medencéknél, a kis medencét is moduláris panelekből állítjuk össze. Újrahasznosított, környezetbarát polipropilén panelekkel dolgozunk, amelyeket a gyárban előre összeállítunk. Aztán a helyszínen egyetlen folyamatban tudjuk a medencét telepíteni és betonozni.

Ennek a technológiának köszönhetően a kis medencéd is többféle formát tud felvenni, és bármilyen térben elférhet: lehet négyzet alakú, hogy passzoljon egy kis kerthez és teraszhoz. De lehet téglalap alakú is, hogy elférjen egy hosszabb városi telken. Az alapvető formáktól eltérő, egyedi formákat tudunk kialakítani, méretre szabott elemekkel, hogy telked sajátos korlátaihoz tudjuk igazítani a medencéd formáját.

Ezen kívül a technológiánk lehetővé teszi a gyors telepítést, és tartósságot is garantál.

Környezetbarát kis medence

Medencéink 100%-ban újrahasznosított polipropilénből készülnek. Ha fontos számodra, hogy medencéd építése ne terhelje túl a környezetet, érdemes megfontolnod a Desjoyaux környezetbarát medencéit.

1990-ben mutattuk be az első, 100%-ban újrahasznosított medence szerkezetünket, azóta pedig már egy egész műanyagkezelési láncot is beépítettünk az előállítási folyamatunkba: a Loire megyei telephelyünkön egy háztartási hulladékot aprító műhelyünk és egy extrudáló műhelyünk is van, itt készülnek az újrahasznosított elemek.

A környezetbarát építőelemeken kívül pedig a medence fenntartása is jóval környezetbarátabb lehet egy kis medence esetében. Gondolj csak a vízmennyiségre, a fűtési rendszerre, vagy a medence tisztántartásához szükséges vegyszerekre. Minden adott, hogy kis medencéd a környezettel és a kerteddel harmóniában üzemeljen, és az ingatlanod éke legyen.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Kezdődhet az építkezés

Környezettudatos medencéink újrahasznosított anyagból készülnek és fele annyielektromos energiát használnak fel, mint egy átlagos medence. Ezt nemcsak a bolygónk, de a pénztárcád is meg fogja köszönni.

Rádásul mindössze 7 nap alatt telepíteni tudjuk a medencédet!

Hívj minket (+36705903766) vagy vedd fel velünk a kapcsolatot online; örömmel támogatunk személyre szabott tanácsokkal a vásárlás első lépéseitől kezdve a medencéd karbantartásáig.

Töltsd le medence katalógusunkat!

Medencetelepítés előtt töltsd le katalógusunkat, hogy teljes képet kapj a Desjoyaux-medencék előnyeiről, felszereltségeiről és szolgáltatásairól.
E-mail címed megadásával azonnal elküldjük elektronikus katalógusunkat.

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Az Udvar Forradalma: Szakértői Tippek Épített Medence Tervezéséhez Budapesten

Medencét szeretnél, de nem tudod hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnod? Segítünk! Ebben a cikkben részletesen ismertetjük, hogy mire figyelj.
Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Hogyan indítsd újra a medencét tél után, hogy újra csobbanhass?

Bizonytalan vagy, hogy hogyan indíthatod újra a medencédet tél után? Kövesd ezt a pár lépést és magabiztosan nyithatod az uszodát…
A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

A medence építés első lépései - szabályozás és alapvető kérdések

Ha medence építésen gondolkodsz, fontos ismerned az erre vonatkozó szabályozást. Utána már csak pár alapvető kérdést szükséges átgondolni, mielőtt döntenél.…